jRails - nie działa insert_html

Witam,

Poniewaz zwyklem korzystac z jQuery, postanowiłem używać jej też w projekcie railsowym, do czego wykorzystuje jRails, który rzekomo nadpisuje wszystkie metody helperów tak żeby działały w jQuery. I natrafiam na pewien problem, bowiem nie potrafie teraz użyć page.insert_html. W kodzie JS powstającym z tego mamy funkcję insertHtml, które według firebuga nie jest wcale funkcją. Mi też się wydaje, że ani w czystym JS/DOM ani w jQuery czegoś takiego nie ma. Może jest w prototypeie, ale jeśli tak, to dlaczego nie są generowane w tym przypadku metody jQuerowskie?

Jak rozwiązać ten problem?

Nie wszystkie. Zobacz na stronie jQuery listę wspieranych (przykrytych) metod.
Ale generalnie o RJS powinieneś zapomnieć :wink:

Dzięki za odpowiedź, ale akurat na stronie jRails napisane jest, że metode insert_html dla RJS to to nadpisuje. No ale kij z tym, zaraz spróbuje to obejść i mam nadzieję że tym razem nie odepchnie mnie to na tydzień od projektu

Olej helpery. Template .js.erb i na przykład:

$("#element").append(<%=h @something %>);

Po co się męczyć z helperami? Jak będziesz potrzebował dopisać coś czego nie ma w helperach, to skończysz na monkey patchingu, dopisywaniu nowych helperów albo tak czy siak przepiszesz to do javascriptu.

Tak też zacząłem robić. Teraz trochę trzeba się pogminatykować ze zmianami, ale przynajmniej potem można pisać jak idzie, a nie zastanawiać się czy helper mi zadziała i jak zrobić coś niestandardowego.