Witam,
Mam nowego lapka z Ubuntu i jestem na etapie “przeprowadzki” 
Zainstalowałem RVM, Rubiego, Railsy i …pojawił mi się problem.
Działające dotychczas na starym lapku aplikacje nie działają na nowym poprawnie i ładują kod JavaScript dopiero po odświeżeniu strony.
O czym zapomniałem konfigurując nowe środowisko?
(ruby 2.3.1, rails 4.2.4)
Mi to bardziej wygląda na problem z turbolinkami i jquery niż na błąd w konfiguracji laptopa 
Też tak sądzę, ale … nie zmieniałem ani linijki kodu aplikacji i na starym lapku działa, a na nowym nie chce.
Czego nie zainstalowałem lub mogłem zainstalować nieprawidłowo (chodzi o dodatki) ?
Widzę, że gem ‘turbolinks’ był modyfikowany kilka dni temu, a ja na nowym lapku uruchamiałem “bundle” więc może tutaj coś się zmieniło… hmmm…
No tak mi “zbundlowało”:
gem list:
gem ‘turbolinks’, ‘5.0.0’
…a po wpisaniu “z rączki”
gem ‘turbolinks’, ‘2.5.3’
…maszyna ruszyła! 
Dzięki za naprowadzenie! 
A propos …
Co zrobić, by turbolink 5 automatycznie uruchamiał kod zapisany w plikach.js ?
Zależy od tego co jest przyczyną nieuruchamiania tych plików JS. Zakładam że problemem jest używanie w nich $(document).ready()
w takim wypadku skorzystaj z gemu jquery.turbolinks. Docelowo warto byłoby przepisać zdarzenia wykorzystujące zdarzenie ready
na zdarzenie odpowiednie dla turbolinków czyli turbolinks:load
, a następnie przetestować całość jeszcze raz bez gemu jquery.turbolinks
(żeby ograniczyć ilość wykorzystywanych gemów). Oczywiście jeżeli w projekcie korzystasz z zewnętrznych bibliotek wykorzystujących zdarzenie ready
to nic nie poradzisz i musisz zostawić jquery.turbolinks
.
Miałem ostatnio podobny problem, usunąłem turbolinki i działa 
Dzięki za rady.
No i tutaj pojawia się pewne pytanie… JQuery.turbolinks nie jest od 2 lat modyfikowany, a Turbolinks 5.0.0 jest domyślnie dodawany w Rails 5.
Czy to oznacza, że chcąc zmodyfikować aplikację do Rails 5 czeka nas przepisywanie (jak wspominał @jmarceli ) starych programów?
Szczerze mówiąc ja też zrezygnowałem z turbolinków. Jeśli spojrzysz w kod jquery.turbolinks
https://github.com/kossnocorp/jquery.turbolinks/blob/master/vendor/assets/javascripts/jquery.turbolinks.js to zobaczysz że nie jest to zbyt skomplikowany gem, być może dlatego od dłuższego czasu nie jest modyfikowany i poprawiany.