Hi There!
Co myślicie o stworzeniu kanału IRC o ruby on rails? Taki, aby ludzie mogli wymienić się tam poradami, a nie tylko pogadać o byle czym. Jest do ustalenia nazwa i sieć.
Tymczasowo istnieje kanał #RubyOnRails w sieci PolNET (irc.ircnet.pl). Jak Wam się spodoba, to można go zostawić. Czekam na Wasze komentarze dot. tej sprawy
GreetZ!
btw. Nie wiedziałem jaki dział obrać dla tego tematu, więc jeśli jest zły to prosze o przeniesienie
Ciekawe, też o tym myślałem ostatnio… może kanał nazwać #rubyonrailspl i założyc go na irc.freenode.net ? (byłby prosto do odnalezienia jako ze orginalne kanaly tez sa tam)
Co wy na to?
Tak sie zastanawiam czy IRC jest komuś jeszcze ‘do szczęścia’ potrzebny …
Osobiście z IRCa nie korzystałem od paru ładnych latek:) i szczerze mówiąc … jakoś nie czuję potrzeby. Rozumiem, że ‘fajnie by było’ jakby rails-owcy mieli i ‘swojego’ IRCa ale pachnie mi to ‘sztuką dla sztuki’.
Na forum z tego co widzę ruch ‘średni’, na grupie dyskusyjnej też chyba nie ma tłoku …
IMO forum jest najlepszą formą ‘swobodnej wymiany mysli wszelakiej’:).
[quote=alkasyn666]Tak sie zastanawiam czy IRC jest komuś jeszcze ‘do szczęścia’ potrzebny …
[…]
Na forum z tego co widzę ruch ‘średni’, na grupie dyskusyjnej też chyba nie ma tłoku …
IMO forum jest najlepszą formą ‘swobodnej wymiany mysli wszelakiej’:).[/quote]
IRC jest dobry na szybkie pytania, którymi szkoda zaśmiecać forum.
Jest szybszy. (o ile na kanale są ludzie a nie boty, i ludzie nie śpią )
Na freenode jest już nas dwóch! Choć Ten Drugi ma 35 godzin idla
Na irc.freenode.net jest kanał #rubyonrails.pl, ale widzę że wisi tam tylko bot i na dodatek kanał jest ustawiony jako niewidzialny publicznie…
Jeszcze lepszym sposobem komunikacji są komunikatory, bo wiadomość dotrze nawet wtedy jak czasowo nie ma nas przy kompie. IRC ma sens jak ciągle ktoś tam siedzi online, co w naszym wypadku jest raczej nierealne.
Ja preferuję jabbera (hipertracker at jabber.wp.pl), ale mam też GG czy ICQ jeśli trzeba (każdy z nich pozwala grupować userów więc, tak jest chyba najwygodniej. Z moich wieloletnich doświadczeń, to najlepsza forma komunikacji. Forum czy grupa dyskusyjna jest tylko wtedy dobra, jak chcemy coś opublikować aby inni później skorzystali, np. FAQ, rozwiązanie jakiegos problemu itp.
Ja też preferuję jabbera. Może zrobić jakiś kanała na MUC (multiuser chat)? np ror@chat.chrome.pl ? Podonie jest jdn@chat.chrome.pl (java develop…) kanał linux@chat.chrome.pl się przyjął i funkcjonuje od dłuższego czasu.
Nie, lepiej korzystać z irc.freenode.net i #rubyonrails.pl. Siedzą tam na razie 3 osoby. Jak próbowałem tych polskich serwerów z Irlandii, to mi Opera pokazuje że jest 0 kanałów. Freenode jest lepszy i bardziej znany.