Kasowanie komentarzy zależnych od postów

Witam.
Postępując zgodnie z tym tutorialem http://edgeguides.rubyonrails.org/getting_started.html#deleting-comments dotarłem do działu o kasowaniu komentarzy. Tak wygląda kod odpowiedzialny za kasowanie konkretnego komentarz:

<% @post.comments.each do |comment| %> <p><%= comment.post[:title] %> </p> <p> <b>Title:</b> <%= comment.name %><%= link_to 'Destroy', [comment.post, comment], confirm: "Jesteś pewien?", method: :delete %> </p> <p> <b>Content:</b> <%= comment.body %> </p> <% end %>
Nie rozumiem jedynie po co używać [comment.post, comment]. Nie wystarczyłoby samo comment? Przecież chodzi o konkretny komentarz. Po co “comment.post”?

bo w routes jest

resources :posts do
resources :comments
end

czyli sciezka do komentrza wymaga takze id postu

Artur,
dzięki, to trochę rozjaśniło sytuację, ale czy nie chodzi w tym wypadku o sam post(jako obiekt, z którym są powiązanie konkretne posty) a nie jego id?

ja tam nigdy nie ufam URL-om generowanym z obiektów :stuck_out_tongue: lepiej samemu podać funkcję:

link_to 'Usuń', comment_post_path(@post, comment), method: :delete, ...

czy coś takiego. wywołaj rake routes w konsoli i sprawdź.

@zlw
Taki sposób jest łatwiejszy do zrozumienia, przynajmniej dla mnie :D. Zamiast “comment_post_path” powinno być “post_comment_path”