Kiedy zaczyna się poziom juniora a kiedy seniora?

To pytanie, które nie daje mi spokoju, pracuję w tym momencie jako Rails Developer (bez określenia czy junior czy mid) w agencji, w której pracuję już kilka lat.

Przez wiele lat byłem Project Managerem, nauczyłem się w tym czasie PHP i 1,5 roku temu przeszedłem na stanowisko programisty. Obecnie potrafię napisać stronę całkiem rozbudowaną stronę w Symfony (Wyszukiwarka z filtrami, rozbudowany panel admina czy połączenie z zewnętrznym API).

W 2 miesiące napisałem komercyjną aplikację Rails, wyszukiwarkę ofert leasingu i najmu, z kalkulatorem, wysyłaniem ofert do systemu CRM przez API, budową Rails bardzo przypomina Symfony.

I teraz pytanie:
Czy junior którego przyjmą do pracy potrafi napisać i wydeployować całkiem dobrą aplikację? Wiem, że zmiennych jest masa, ale jak mogę określić na jakim poziomie jestem?

Chcę aplikować do nowej firmy jako ROR Developer, nie wiem tylko czy czekać aż otworzą stanowisko juniorskie, czy mam już wystarczające umiejętności na Regulara. Rekrutacja w tej firmie jest w pół roku, a nie chcę spalić sobie tej opcji, ponieważ wiem, że będę w stanie bardzo szybko nadrobić to czego dowiem się jako feedback.

Macie może jakieś konkretniejsze niż rekrutacyjne posty info co potrzebne jest by być regularem?
To co potrafię:

• stworzyć aplikację opartą o różne wersje CRUD z wrzucaniem plików, devise, petergate, selectami (opartymi o Model), WYSIWYG
  • Rozumiem jak działają Modele, Controllery, Widoki, Concerns i Helpers (i kiedy używać) znam mysql i PG
  • Obsługiwać Scope’y
  • Pisać testy
  • mając dostęp do neta jestem w stanie poradzić sobie w miarę szybko praktycznie z każdym błędem, którzy ROR mi wyrzuci
  • mając neta jestem w stanie samodzielnie rozwiązać bardzo wiele problemów, na pewno z racji małego doświadczenia w Rails, będę mieć spore braki na Code Review
  • Z gita potrafię tworzyć repo, push, pull, branch, merge, stash, do tego wiadomo init i clone i jakieś podstawowe inne rozumiem w miarę ok

To czego nie umiem, ale mam na liście:

• nie znam ani Reacta, Vue ani Angulara, w mojej firmie w PHP używaliśmy Jquery i Bootstrapa, będę nad tym pracować,
  • w związku z powyższym nie umiem jeszcze łączyć się z frontem przez API, mam kilka prostych rzeczy na koncie jak wyrenderowanie pod autouzupełnianie wyników Json, ale do nauki na pewno, na ten moment wyrzucam wszystko standardowo przez instance variables
  • Ogólnie javascript opieram bardzo mocno na stackoverflow, z głowy niewiele napiszę
  • Nie znam HAML/SCSS, znam bardzo dobrze HTML i CSS
  • wiem co to CI i to tyle

Bardzo prosiłbym o ocenę tego, lub informację, co muszę jeszcze podać by dało się to ocenić. Kod który obecnie piszę jest komercyjny i nie mogę go niestety pokazać, ale może macie doświadczenie i jesteście w stanie określić co trzeba konkretnie umieć na dane stanowisko?

1 Like

Piszę z anonimowego konta, bo stare mi gdzieś wcieło.

Chcę aplikować do nowej firmy jako ROR Developer, nie wiem tylko czy czekać aż otworzą stanowisko juniorskie, czy mam już wystarczające umiejętności na Regulara.

Masz doświaczenie, pracujesz jako RoR. Nie aplikuj jako junior. Masz jeszcze doświadczenie PM, więc kurna stary, ogarniasz biznesowe/komunikacyjne rzeczy lepiej niż nie jeden senior dev. W developerce nie chodzi przecież tylko o programowanie. Chyba, że pójdziesz pracować jako zwykly koder, ale to imo strata Twojego potencjalu.

Jeśli piszesz prawdę, to na pewno znajdziesz coś powyżej 8+ b2b. A tyle żaden junior nie zarabia…
Nie zaniżaj swojej wartości, zobacz ile jest ofert dla ruby devsów, ludzi ogarniętych brakuje.

Druga sprawa, zapytaj w firmie jakiegoś kolege/kolezanke z podobnym skillem najlepiej o zarobki albo o oferty jakie dostaje/za jakimi się rozlągada i zrób na tej podstawie porównanie +/-.

W każdym razie, jeśli Twój kod nie jest do dupy, to szukaj pracy 8k+b2b. Tam gdzie nie masz doświadczenia np. w JS, tam nadrabiasz doświadczeniem w PM.

Swoją drogą, radzę nie patrzeć junior/mid/senior jak masz doświadczenie. Patrz na widelki, bo tak jest latwiej i glownie o to chodzi xD

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, to aktualnie masz 2 miesiące doświadczenia komercyjnego w RoR (wcześniej był PHP)? I rozumiem, że ta aplikacja powstała w firmie, w której aktualnie pracujesz i nie możesz wystawić jej kodu na GitHuba?

Jak dla mnie (a zajmuję się rekrutacją w firmie, w której pracuję) to jest dobry poziom juniora. Takiego poziomu oczekiwałbym od kandydata na juniora (oczywiście na rozmowie do sprawdzenia wiedza z zakresu rubiego/railsów - to jest kluczowe IMHO). Jeśli nadrobisz braki frontendowe i będzie widać postęp w zdobywaniu doświadczenia w railsach, to nie widziałbym przeszkód, żeby szybko awansować Cię na mida (w 3 miesiące spokojnie można to zweryfikować).