To pytanie, które nie daje mi spokoju, pracuję w tym momencie jako Rails Developer (bez określenia czy junior czy mid) w agencji, w której pracuję już kilka lat.
Przez wiele lat byłem Project Managerem, nauczyłem się w tym czasie PHP i 1,5 roku temu przeszedłem na stanowisko programisty. Obecnie potrafię napisać stronę całkiem rozbudowaną stronę w Symfony (Wyszukiwarka z filtrami, rozbudowany panel admina czy połączenie z zewnętrznym API).
W 2 miesiące napisałem komercyjną aplikację Rails, wyszukiwarkę ofert leasingu i najmu, z kalkulatorem, wysyłaniem ofert do systemu CRM przez API, budową Rails bardzo przypomina Symfony.
I teraz pytanie:
Czy junior którego przyjmą do pracy potrafi napisać i wydeployować całkiem dobrą aplikację? Wiem, że zmiennych jest masa, ale jak mogę określić na jakim poziomie jestem?
Chcę aplikować do nowej firmy jako ROR Developer, nie wiem tylko czy czekać aż otworzą stanowisko juniorskie, czy mam już wystarczające umiejętności na Regulara. Rekrutacja w tej firmie jest w pół roku, a nie chcę spalić sobie tej opcji, ponieważ wiem, że będę w stanie bardzo szybko nadrobić to czego dowiem się jako feedback.
Macie może jakieś konkretniejsze niż rekrutacyjne posty info co potrzebne jest by być regularem?
To co potrafię:
- stworzyć aplikację opartą o różne wersje CRUD z wrzucaniem plików, devise, petergate, selectami (opartymi o Model), WYSIWYG
- Rozumiem jak działają Modele, Controllery, Widoki, Concerns i Helpers (i kiedy używać) znam mysql i PG
- Obsługiwać Scope’y
- Pisać testy
- mając dostęp do neta jestem w stanie poradzić sobie w miarę szybko praktycznie z każdym błędem, którzy ROR mi wyrzuci
- mając neta jestem w stanie samodzielnie rozwiązać bardzo wiele problemów, na pewno z racji małego doświadczenia w Rails, będę mieć spore braki na Code Review
- Z gita potrafię tworzyć repo, push, pull, branch, merge, stash, do tego wiadomo init i clone i jakieś podstawowe inne rozumiem w miarę ok
To czego nie umiem, ale mam na liście:
- nie znam ani Reacta, Vue ani Angulara, w mojej firmie w PHP używaliśmy Jquery i Bootstrapa, będę nad tym pracować,
- w związku z powyższym nie umiem jeszcze łączyć się z frontem przez API, mam kilka prostych rzeczy na koncie jak wyrenderowanie pod autouzupełnianie wyników Json, ale do nauki na pewno, na ten moment wyrzucam wszystko standardowo przez instance variables
- Ogólnie javascript opieram bardzo mocno na stackoverflow, z głowy niewiele napiszę
- Nie znam HAML/SCSS, znam bardzo dobrze HTML i CSS
- wiem co to CI i to tyle
Bardzo prosiłbym o ocenę tego, lub informację, co muszę jeszcze podać by dało się to ocenić. Kod który obecnie piszę jest komercyjny i nie mogę go niestety pokazać, ale może macie doświadczenie i jesteście w stanie określić co trzeba konkretnie umieć na dane stanowisko?