Kilka checkboxów

część
jak rozwiązujecie cos takiego że jest kilka pól checkbox i zarówno jeden może być zaznaczony jak i kilka, interesuje mnie jak to jest zrobione w widoku, jest jeden problem że jako wynik chciałbym tablicę
answers[question.id][] tak że dochodzi jeden poziom więcej do tablicy. Jak to zapisac uzywajac helpera f.check_box, chciałbym go użyć bo mam wtedy automatycznie dodane te ukryte pola co pomoże wymazać jeśli ktoś wrócił do fomularza i zaznaczył coś innego.

Nie zrozumiałem pytania.
Polish, motherfucker! Do you speak it? :wink:

No na tyle co rozumiem, to chodzi ci o to jak przekazać tablice parametrow. W sumie w najprostszym tłumaczeniu:

costam[][]

czyli dajesz [] i tyle

Oglądaj rayanb ;] Tam z podstaw i nie tylko podstaw jest wszystko chyba.

Na przykład:

madafakin code :wink:

<%= f.check_box "answer[#{question.id}][#{option.id}]", option.id %>

zwraca mi błąd undefined method `merge’ for 69:Fixnum, czyli jakby chciał połączyć te dwa pola. Moze tym form helperem f. nie da się tak zrobić ?

ps. jak wstawiać tu na forum kod ruby coby było tak jak u gotara wyżej pokolorowane ?

kod ruby wstawia sie tak jak i inne poprzez parametr

czyli [#code=ruby]

[/#code]

Oczywiście bez #

No i jak dla mnie źle masz to zrobione, tam powinna być pusta tablica na końcu, coś takiego:

<% for category in Category.find(:all) %> <div> <%= check_box_tag "product[category_ids][]", category.id, @product.categories.include?(category) %> <%= category.name %> </div> <% end %>