Witam!
Wiem, że temat kodowania znaków był już kilka razy tutaj poruszany, jednak nie znalazłem tutaj nic dla siebie, albo po prostu nie rozumiem tej kwestii. Problem wygląda tak.
Zrobiłem autentykację z Authligic i nifty-generators. W momencie gdy przechodzę do tworzenia nowego użytkownika i sprawdzam walidację formularza to dostaje błąd
invalid byte sequence in US-ASCII
[code]Extracted source (around line #2):
1: <% form_for @user do |f| %>
2: <%= f.error_messages %>
3:
4: <%= f.label :login %>
5: <%= f.text_field :login %>[/code]
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/string/output_safety.rb:22:in `gsub'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/string/output_safety.rb:22:in `html_escape'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block (3 levels) in error_messages_for'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `map'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block (2 levels) in error_messages_for'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/enumerable.rb:59:in `map'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/enumerable.rb:59:in `sum'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block in error_messages_for'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/object/misc.rb:78:in `with_options'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:192:in `error_messages_for'
/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/form_helper.rb:1049:in `error_messages'
/home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/_form.html.erb:2:in `block in _run_erb_app47views47users47_form46html46erb_locals_form_object'
/home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/_form.html.erb:1:in `_run_erb_app47views47users47_form46html46erb_locals_form_object'
/home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/new.html.erb:3:in `_run_erb_app47views47users47new46html46erb'
/home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/controllers/users_controller.rb:13:in `create'
Błąd związany jest z elementem tłumaczenia ‘too_short: “jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)”’ w pliku pl.yml
activerecord:
errors:
template:
header: "Błędy w formularzu!"
body: "Błędy dotyczą następujących pól:"
too_short: "jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)"
Jak wyrzucę polskie znaki to jest dostaje ładny komunikat związany z walidacją
Błędy w formularzu!
Błędy dotyczą następujących pól:
Email jest za krotkie (minimalnie 6 znakow)
Email should look like an email address.
Login jest za krotkie (minimalnie 3 znakow)
Login should use only letters, numbers, spaces, and .-_@ please.
Password jest za krotkie (minimalnie 2 znakow)
Password nie zgadza sie z potwierdzeniem
Password confirmation jest za krotkie (minimalnie 2 znakow)
Dlaczego napis “Błędy w formularzu!” i “Błędy dotyczą następujących pól:” zawarte w tym samym pliku nie mają problemu z kodowaniem a element ‘too_short: “jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)”’ już ma problem?
Czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć o co w tym chodzi? Ja już nie mam pomysłów.