Kodowanie znaków, utf-8, invalid byte sequence in US-ASCII

Witam!

Wiem, że temat kodowania znaków był już kilka razy tutaj poruszany, jednak nie znalazłem tutaj nic dla siebie, albo po prostu nie rozumiem tej kwestii. Problem wygląda tak.

Zrobiłem autentykację z Authligic i nifty-generators. W momencie gdy przechodzę do tworzenia nowego użytkownika i sprawdzam walidację formularza to dostaje błąd

invalid byte sequence in US-ASCII

[code]Extracted source (around line #2):

1: <% form_for @user do |f| %>
2: <%= f.error_messages %>
3:

4: <%= f.label :login %>

5: <%= f.text_field :login %>[/code]

/usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/string/output_safety.rb:22:in `gsub' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/string/output_safety.rb:22:in `html_escape' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block (3 levels) in error_messages_for' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `map' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block (2 levels) in error_messages_for' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/enumerable.rb:59:in `map' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/enumerable.rb:59:in `sum' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:201:in `block in error_messages_for' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/activesupport-2.3.8/lib/active_support/core_ext/object/misc.rb:78:in `with_options' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/active_record_helper.rb:192:in `error_messages_for' /usr/local/lib/ruby/gems/1.9.1/gems/actionpack-2.3.8/lib/action_view/helpers/form_helper.rb:1049:in `error_messages' /home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/_form.html.erb:2:in `block in _run_erb_app47views47users47_form46html46erb_locals_form_object' /home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/_form.html.erb:1:in `_run_erb_app47views47users47_form46html46erb_locals_form_object' /home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/views/users/new.html.erb:3:in `_run_erb_app47views47users47new46html46erb' /home/koszut/NetBeansProjects/piraci/app/controllers/users_controller.rb:13:in `create'
Błąd związany jest z elementem tłumaczenia ‘too_short: “jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)”’ w pliku pl.yml

activerecord: errors: template: header: "Błędy w formularzu!" body: "Błędy dotyczą następujących pól:" messages: too_short: "jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)"
Jak wyrzucę polskie znaki to jest dostaje ładny komunikat związany z walidacją

Błędy w formularzu! Błędy dotyczą następujących pól: Email jest za krotkie (minimalnie 6 znakow) Email should look like an email address. Login jest za krotkie (minimalnie 3 znakow) Login should use only letters, numbers, spaces, and .-_@ please. Password jest za krotkie (minimalnie 2 znakow) Password nie zgadza sie z potwierdzeniem Password confirmation jest za krotkie (minimalnie 2 znakow)
Dlaczego napis “Błędy w formularzu!” i “Błędy dotyczą następujących pól:” zawarte w tym samym pliku nie mają problemu z kodowaniem a element ‘too_short: “jest za krótkie (minimalnie {{count}} znaków)”’ już ma problem?

Czy ktoś jest mi wstanie powiedzieć o co w tym chodzi? Ja już nie mam pomysłów.

do pliku Gemfile dopisz

gem 'ruby-mysql'

napisz mi czy pomogło, wczoraj miałem ten sam problem
o ile się nie myle nawet nie trzeba zmieniać nazwy adaptera w database.yml

Myślę, że to nie pomoże. W tym projekcie nie jest nawet używana baza mysql tylko sqlite.

Problem w pewnym stopniu rozwiązał się sam. Kod wykonywany na serwerze nie posiada tego błędu.

Jak wnioskuje jest to zależne od konfiguracji Rails na moim kompie. Może jakieś podpowiedzi co mogę mieć źle skonfigurowane w Railsach?