Witam!
Mam taki problem, że gdy wysylam maila z polskimi znakami z railsow jest wszystko ok, polskie znaczki sie ladnie wyswietlaja we wszystkich pocztach i klientach, wszystko leci jako utf-8.
Problem pojawia się przy mailach z załącznikiem, którym jest pdf.
W gmailu wyświetla się wszystko poprawnie a w innych pocztach i klientach (wp, o2, outlook) robią się krzaczki zamiast polskich znaków.
Maile wysyłam z użyciem actionmailera. Gdy zmienie kodowanie w pliku widoku na ISO w gmailu widze krzaczki a w pozostałych klientach jest ok.
Problem jest znany od ponad roku, nikt nie scommitowal. Zaczyna to wygladac troche jak w przypadku mozilla firefox, wcholere latek lezy na bugzilli, ale wszyscy to olewaja.
Może dzięki przejściu na gita coś się zmieni. Z tego co mówią goście od Merba czy Evan z Rubiniusa, przesiadka na gita zmienia też styl pracy i wnoszenie poprawek społeczności.
Korzystam z Gita i z GitHuba od kilku dni i zgadzam się - korzystając z gita pracuję tak jak ja chcę, a nie tak jak chce tego mój VCS
Niby zrobilem commit do sklonowanego repo rails na github i dalem push request ale nadal zadnej reakcji ze strony developerow. Problem polega na tym ze jesli ma sie korzystac z git’a powinna byc osoba dedykowana do autoryzowania kodu z innych repo, taka osoba raczej nie istnieje chyba w teamie rails. Dla przykladu Linus jako opiekun kernel 2.6.x zajmuje sie w 99 % tylko commitowaniem kodu nadsylanego przez innych programistow. Samo przejscie na git’a nie wystarczy, powinna byc jeszcze jasno okreslona hierarchia jesli ma wogole cos sie ruszyc w tym temacie. Jesli kady developer w teamie bedzie zajmowal sie rzeczamy potrzebnymi tylko sobie albo fajnymi ficzerami, a to DHH bedzie takim Linusem, to git nic nie da, bo kiedy ostatnio DHH commitowal cos, to ciezka i mozolna praca, a DHH pewnie raczek brudzic sobie narazie nie chce