Komentarze, problem jak zrobic odpowiedzi od komentarza

Witam, mam problem, niedawno zaczalem uczyc sie railsa i chce zrobic cos ala blog, jako forme nauki to traktuje. No i mam artykuly i komentarze, komentarze nazwalem modelem answer. No i wszystko dziala, tylko nie wiem jak zrobic. aby bylo tak:
komentarz do artykulu, a pozniej ponizej odpowiedzi do tego komentarza, jak to zrobic, da sie na jednym modelu. Oraz jak dodac np mam jeszcze jedno pole, answer_id: i jak zrobic, aby przypisalo mi to co chce. Np w formularzu _form jak dalem @answer.answer_id = 5 to nadal mi nie przypisalo wartosc 5, ciagle mialem nill.

Tutaj macie jak cos link do apki na githubie :slight_smile: https://github.com/PorqueWykop/cmsblog

1. acts_as_tree
  2. czym jest article_id? kluczem do rekordu-rodzica?

article_id jest id artykulu :slight_smile: id article. zeby byly do danego artykulu, komentarze :slight_smile:

dziekuje za zainteresowanie i zaraz przyjrze sie temu acts_as_tree :slight_smile:

Dla komentarzy do artykułu to pole bedzie oczywiscie NULL.
Pole przekaż w formularzu jako hidden oraz dodaj w modelu attr_accessible :answer_id może dlatego Ci nie przypisało ? Powinien pojawić się Warning w logu aplikacji.
Czemu komentarze nazwałes Answer a nie po prostu Comment ? Z doświadczenia wiem że lepiej mieć realne nazwy żeby potem łatwiej się połapać.