Witam. Testowałem platformę Ruboto, dzięki której mogę odpalać skrypty Ruby na moim telefonie/tablecie. Jednak muszę to robić poprzez narzędzie Ruboto IRB, oraz muszę udostępniać kod źródłowy. Czy jest możliwość stworzenia aplikacji .apk z własnym skryptem Ruby (bez widoczności źródeł i bez wymaganego IRB)? Jeśli jest taka możliwość to prosiłbym o doradę. Dodatkowo czy da się dołączyć Ruby Core do apkikacji, by aplikacja go nie wymagała ?
Jest możliwość i działa to całkiem przyjemnie, chociaż wolno. Ruboto Core, http://ruboto.org zajrzyj i tam będzie całe info którego potrzebujesz, nie pomiń wiki.
Prawdopodobnie jednak nie warto. Działa to powoli, jeśli piszesz sobie jakiś skrypt i chcesz go mieć szybko i nie chcesz dłubać się w Javie, ok. Ale jeśli piszesz apkę, która w założeniu ma działać np. na 2-letnich telefonach, albo na telefonach ze średniej/niższej półki, odpuść sobie na starcie.
Nie wydaje mi się żeby budowanie czegokolwiek sensownie dużego w Ruboto miało w tej chwili jakikolwiek komercyjny sens. Będzie mulić i się wywalać, proste.