Cześć,
jestem początkującym programistą w Ruby. Ma zainstalowane JetBrains RubyMine 2016.2.4.
W w/w środowisku piszę aplikacje. Chciałbym jedną wyeksportować tak, aby inny użytkownik windows mógł ją u siebie bez problemu otworzyć. Istnieje taka możliwość?
Czytałem o orca oraz rubyscript2exe. Próbowałem w różny sposób to “przekonwertować”, ale bez skutku…
Proszę o pomoc.
Cześć Damian,
Żeby móc uruchomić kod rubiego na innej maszynie (komputerze), to ten komputer musi mieć zainstalowany program ruby. W Ruby nie ma możliwości skopilowania programu do pliku wykonywalnego. Takie rzeczy można zrobić w języku Crystal, gdzie składnia mocno przypomina Rubiego, chociaż są pewne różnice.
A czy jest opcja podpiąć to do weba?
Moja aplikacja odczytuje zawartość pliku tekstowego, generuje na nim pewne wartości i zapisuje wyniki do nowych plików tekstowych.
Jest jeszcze coś takiego jak Shoes http://shoesrb.com/ ale to jest coś jak engine do tworzenia aplikacji okienkowych. Musiałbyś więc nauczyć się podstaw, zmienić trochę kod, dodać jakieś buttony może itd. Zaleta jest taka, że to działa i nawet ja sobie z tym poradziłem. Program pod windows, typu hello world, który nic nie robi, zajmuje 13 MB, ale to samodzielny program .exe, który nie wymaga, żeby user instalował Rubyego na systemie.
Założeniem jest stworzenie programu, który z pliku tekstowego będzie pobierał pytania, rozdzielał je na grupy i w kolejności losowej (niepowtarzającej) zapisywał do plików.
Poniżej kod:
pyt = []
File.open("pytania.txt", "r") do |infile|
while (line = infile.gets)
next unless line.length > 0
pyt << line.strip
end
end
puts "Ile ma być pytań?"
a = $stdin.gets.chomp!.to_i
puts "Ile ma być grup?"
@b = $stdin.gets.chomp!.to_i
for i in 1..@b
pyt = pyt.sort_by { rand }
pyt[0, a].each do |licznik_pytan|
File.open("grupa#{i}.txt", 'a') {|f| f.write("#{licznik_pytan}\n") }
end
end
Chciałbym aby można było ten program otworzyć na komputerze bez zainstalowanego środowiska.