Kompresja pliku video - ruby on rails

Witajcie, tak jak w temacie, wrzucam video w formacie mp4 do magazynu na stronie i chciałbym móc zmniejszyć jego rozmiar do 2-3 wielkości tak aby w zależności od przepustowości sieci móc dobrać odpowiedni format, potem video będę serwował i wyświetlał za pomocą odtwarzacza wbudowanego w przeglądarkę.

może ktoś ma doświadczenie w tym temacie, jak najlepiej się za to zabrać ?

Pozdrawiam
Marcin

Cześć!
Może to Ci się przyda: https://rubygems.org/gems/video_converter

1 Like

Przy okazji zapytam jeszcze czy jest możliwość sprawdzenia wielkości przesyłanego pliku na serwerze ? tzn. jednym zapytaniem ajax wysyłam plik np. 80 MB a drugim w odstępach 5-10 sekundowych odpytuje serwer ile tego pliku zostało zuploadowane - wiem że są do tego gemy typu jquery upload progrees bar tyle że mi zależy na samej wartości ile danych odebrał serwer.

Są pluginy do większości bibliotek uploadu, popatrz na przykąłd na paperclip ffmpeg, generalnie ffmpeg jest twoim przyjacielem ^^

Generalnie JQuery upload progress podaje ci dobrą wartość, przy TCP (i HTTP przez to) ile klient wysłał to tyle serwer odebrał, nie ma różnicy. Jak znajdę dwie chwile to rzucę okiem na jakiś były projekt gdzie robiłem doikładnie to (upload dużych plików konwersja wideo) i powiem czego używałem,.

1 Like