Koncepcja

Witam serdecznie,

Mam problem natury, “Jak zrobić aby w przyszłości nie było problemu”

Mam dwa modele (polskie nazwy dla przejrzystości) Usługa i Sprzedaż
Usługa wykonywana jest na rzecz obiektu którego nazwa abc-1.
Sprzedaż też wykonywana jest na rzecz obiektu którego nazwa to abc-1.

Jest też trzeci model który wyświetla zestawienie usług i sprzedaży na rzecz obiektu - abc-1.

Często jest tak, że jest usługa a nie ma sprzedaży lub odwrotnie, albo jest jedno i drugie.

W związku że częścią wspólną jest nazwa obiektu abc-1 to właśnie po tej nazwie jest wyświetlanie zestawienie.

Jednak jak ktoś w sprzedaży wpisze “abc-1” a w usłudze “abc - 1”, albo “Ab c-1” mimo że to to samo to jest problem aby w zestawieniu wyświetlić odpowiednie usługi i sprzedaże. Można oczywiście przy zapisie wywalać wszystkie spacje, ale niestety czasem kod “x y-1” jest prawidłowy i nie można tej spacji wywalić, czasem poprawne jest “x y-1 a” więc wywalanie spacji odpada.

Pytanie: Czy utworzenie kolejnego modelu NazwaObiektu gdzie będzie trzymana tylko nazwa obiektu, a w usługach i sprzedaży wybieranie tego z listy będzie dobrym podejściem? A jeśli nie ma jeszcze nazwy to jej tworzenie w tym trzecim modelu?

Modeli jak sprzedaż i usługa będzie więcej gdzie wypełnianie rozpoczyna się od podania nazwy obiektu, i wszystkie te rzeczy muszą być powiązane.

Tak więc, utworzenie modelu z nazwami obiektów wydaj mi się ok. Ale może się mylę. Obiektów będzie okolo 100000 a każdobiekt będzie miał około 100 sprzedaży usług na swoją rzecz., i pewnie będzie rosło.

Mam nadzieję ze jasno opisałem problem.

Pozdrawiam

Mam dwa modele (polskie nazwy dla przejrzystości)

Proszę wycofaj te słowa :grinning:

Jeśli dobrze interpretuję twój problem, to myślę że można by zastosować relacje polimorficzne?

Oba modele wspólna mają tylko nazwę. Reszta parametrów w obu modelach jest kompletnie inna.