Konfiguracja ActionMailer

Witam, proszę o pomoc w skonfigurowaniu ActionMailera bo nie ogarniam. Czy znajdzie się ktoś życzliwy? Nakreślę o co chodzi i do których elementów mam pytania. Pomijając fakt że książkę z której korzystam próbując to opanować (RailsSpace) część z Was (większość?) najchętniej spaliłaby w piecu, proszę o rozwianie moich wątpliwości dotyczących:

ENVIRONMENT.RB

ActionMailer::Base.delivery_method = :smtp ActionMailer::Base.smtp_settings = { :address => "xxxxx", :port => 25, :domain => "xxxxxx.pl", :authentication => :login, :user_name => "xxxxx", :password => "xxxxxx", }
1.Czy :address ma być tak jak wynika z książki smtp dostawcy internetowego (np. smtp.uni.lodz.pl)? czy może to być smtp choćby wp.pl?
2.Jeśli może być np. wp.pl to wiem o co chodzi z user_name i password (mniemam że to właśnie dane logowania do konta), ale jeśli nie może być wp to co to?
3.Z dokumentacji wynika, że przy :authentication można użyć :plain, :login lub :cram_md5, czy mam rozumieć że dotyczy to owego :user_name oraz :password i definiuje w jaki sposób zapisane są podane przez Nas dane? Jeśli tak to czym jest :login? Bo :plain to chyba zwyczajnie tak jak napisane, a :cram_md5 to zakodowane md5, prawda?

EMAIL_CONTROLLER

[code]class EmailController < ApplicationController

def remind
@title = “Prześlij do mnie informacje związane z logowaniem”
if param_posted?(:user)
email = params[:user][:email]
user = User.find_by_email(email)
if user
UserMailer.deliver_reminder(user)
flash[:notice] = “Informacje o logowaniu zostały wysłane.”
redirect_to :action => “index”, :controller => “site”
else
flash[:notice] = “Nie istnieje użytkownik z podanym adresem e-mail.”
end
end
end
end[/code]
1.Tu mniej więcej wiem co się dzieję, param_posted? działa jeśli ktoś by miał podejrzenie że być może o to się wszystko wysypuje.

MODEL user_mailer.rb

[code]class UserMailer < ActionMailer::Base

def reminder(user)
@subject = ‘Twoje dane logowania do RailsSpace.com
@body = {}
@body[“user”] = user
@recipients = user.email
@from = ‘RailsSpace do-not-reply@railsspace.com
end
end[/code]
1.To też chyba rozumiem, aczkolwiek zastanawiam się nad poprawnością tego wpisu, jednakże nie mnie maluczkiemu to oceniać.

WIDOK MAILA

Witaj, Oto informacje, które pozwolą Ci się zalogować: Pseudonim: <%= @user.screen_name %> Hasło: <%= @user.password %>
WIDOK WPROWADZANIA ODPOWIEDNIEGO MAILA

form_for :user do |form| @title E-mail: form.text_field :email, :size => User::EMAIL_SIZE submit_tag "Prześlij do mnie!", :class => "submit" end

1. EMAIL_SIZE zdefiniowane gdyby kogoś zastanawiało.

NO I PYTANIE KLUCZ, DLACZEGO TO NIE DZIAŁA? Niby wszystko się dodaje, niby wyskakuje informacja o wysłaniu wiadomości… z tym że ona nigdy nie dochodz :confused: I błagam, niech ktoś nakreśli jak to naprawić. Z góry bardzo serdecznie dziękuję, pozdrawiam.

http://railscasts.com/episodes/61-sending-email

A przy okazji cała reszta od 1 do ile dasz dziś radę jeszcze a jutro resztę ;]

Rozklepane :slight_smile: wczoraj już nie chciało mi się siedzieć, ale dzisiaj dzięki Twojej pomocy w niecałe pół godzinki rozwiązałem problem :slight_smile: Dzięki serdeczne, pozdrawiam!