Konfiguracja mailera

Mam taki problem
trzy modele -

Folder, Message, User

W Message jest folder_id i w User folder_id, czyli jakaś wiadomość i użytkownik należą do określonego folderu. I teraz dodaję jakąś Message i chcę, aby wszyscy uzytkownicy, których folder_id zgadza się z tym folder_id w Message, dostali informacje o dodaniu tejże wiadomości. Jak skonfigurować metodę dla Mailera? Przyjmę jakiekolwiek naprowadzenia :slight_smile:

ActiveRecord observers.
ActiveRecord callbacks.

Takie naprowadzenie powinno Ci wystarczyć :wink:

[quote=Tomash]ActiveRecord observers.
ActiveRecord callbacks.

Takie naprowadzenie powinno Ci wystarczyć ;)[/quote]
Halo, tu jest Zielona Szkoła, więc informacji proszę.

ActionMailer

ActiveRecord Observers

ActiveRecord Callbacks

W skrócie: tworzysz callback after_create albo AR observer, który jest wykonywany po utworzeniu Message.

Jest to po prostu metoda, która w Twoim przypadku znajduje wszystkich user’ow z takim należących do tego samego folderu i wysyła do każdego z nich maila wykorzystując do tego mailera.

Thanx, rozpracuję to.

Nie wiem co jest zabawniejsze: reiteracja tego co napisałem przez Hosiawaka czy łyknięcie jej jako dobrej money przez Gana :smiley: :smiley: :smiley:

Tu się kłania czytanie dokumentacji (!), no i choć odrobina wiedzy co to jest observer i jak działa, ale to już można nawet z dokumentacji.
Efekt - “poproszę gotowca albo za rączkę”. Może jakiś FAQ o tym zrobić…

bez obrazy PKP dziś sponsoruje mój humor

O ile tłumaczenie guides’ów nie staneło całkiem ( w najgorszym wypadku jeśli dobrze zrozumiałem mechanikę tłumaczenia z końcem tego semestru tłumaczenie już powinno się zakończyć :wink: ) to tutaj będziemy mieli dobry odnośnik na przyszłość : http://apohllo.pl/guides/activerecord_validations_callbacks.html