Konsola Ruby

#Ostrzegam przed moim nobstwem - autor postu

Dzisiaj przesiadłem sie na Linuxa (ubuntu 14.04) i mam problem, gdyż nie wiem jak uzyskac “konsole ruby” która zwracała by mi wartości np. wpisując 1.class => zwracała by klase. Nie wiem czy to jest funkcja IDE w jakim się pisze czy jakaś osobna aplikacja tudzież komenda w terminalu. Zainstalowane mam Ruby 1.9.3 Niedawno skończyłem tutorial na codecademy i teraz chce kontynuować nauke ale już na zainstalowanym ruby nie na webowym tutorialu. Pytałem wujka google ale moje pytanie jest za banalne dla niego. Przy okazji, gdyby ktoś mógł polecić jakies darmowe IDE pod rubego, aktualnie używam MineRuby, ale jak mówie to są moje początki i nie wiem czy dobrze robie, nie chce się nauczyć złych nawyków. Aktualnie na drodze nauczania zaczynam przygode z książką “Ruby. Programowanie (Flanagan/Matsumoto)”, później planuje ugryźć RubyKoans. Dobrze/Źle? Wiem, że dużo pytań, ale jak już mówiłem, jestem świeżakiem. Obiecuje, że w intencji osoby/osób które mi pomogą odmówię “Ojcze nasz”.

Terminal -> $ irb

Dziękuję bardzo serdecznie!

Od IDE może nie zaczynaj. Zainstaluj sobie Sublime albo inny w miarę prosty edytor (byle miał podświetlanie składni, bo to się przydaje). Jak chcesz być od początku hardkorem, to zgłębiaj Vim’a :wink:
Nie mam nic przeciwko IDE, ale na początku lepiej sobie utrudniać i robić jak najwięcej rzeczy bezpośrednio w konsoli i terminalu, żeby się nauczyć. Jak już się umie, to można sobie wtedy ułatwiać i wspomagać się różnymi funkcjami IDE (jak refaktoring albo commity do repozytorium).

I nie odmawiaj nic w mojej intencji :stuck_out_tongue:

Ja tam polecam RubyMine - zdecydowanie warto ułatwiać sobie zycie. Nie utrudniać go w żadnym wypadku.

1 Like

RubyMine - jedyne sensowne IDE do Ruby/RoR.

Tak, ale jak ktoś już zna Ruby. Jak ma się jednocześnie uczyć używać RubyMine i Ruby, to raczej będzie przeszkadzać niż pomagać.

1 Like