Kontomierz.pl - finanse osobiste, full auto import z banków

Kontomierz.pl - jedyny polski serwis finansowy, który łączy się z bankami i sam importuje historię rachunków. Najbardziej dojrzały app finansowy w Polsce.

Rails 2.3., Ruby 1.8.7, MySQL 5., CentOS.

Bezpłatne konto dla pierwszej osoby, kto dojdzie jak Kontomierz importuje historię rachunków mimo że hasła nigdy nie trafiają na serwer (full automat, nie chodzi o wyciągi CSV).

PS Serwis nie jest nowy, ale z jakiegoś powodu brakowało go na tej liście.

PS2 Maniaków bezpieczeństwa zapraszam na http://kontomierz.pl/bezpieczenstwo

Z tego co widzę to wszystko jest robione za pomocą apletu javovego, który prosi o dostęp do komputera, a po zmianie komputera hasło trzeba wpisać jeszcze raz, więc hasła są składowane lokalnie (tylko nie wiem czy to jest bezpieczniejsze niż trzymanie ich na serwerze :wink: ). A samo zczytywanie jest pewnie wykonane używając czegoś w rodzaju celerity.

Trafiłeś w 10-tkę.

Hasła są składowane na komputerze użytkownika i zaszyfrowane symetrycznie, a klucz jest trzymany na serwerze, więc nawet kradzież laptopa nie musi oznaczać ujawnienia hasła.

Import chętnie zrobilibyśmy w Celerity, ale niestety JRuby + HtmlUnit ważą za dużo MB żeby wczytywać się jako aplet. Używamy dużo mniejszego HttpUnita. Sam aplet jest pisany w surowej Javie.

Konta w Kontomierzu są i tak bezpłatne :wink: ale jeśli w przyszłości będziesz potrzebował konta premium, napisz i dostaniesz dożywotnio gratis.

Ok, ale nigdy z takego serwisu nie korzystałem dłużej niż kilka dni, bo po prostu o nim zapominałem :wink: Być może kontomierz będzie pierwszy :stuck_out_tongue:

UPDATE:

tak przy okazji, bardzo fajnie to wszystko wygląda, nie miałem dużo czasu, żeby dłużej się tym pobawić, ale na pewno importowanie jest jednym z fajniejszych feature’ów - to chyba jest jedna z rzeczy, które mogłyby mnie zatrzymać na dłużej. Przy ręcznym wpisywaniu nie ma opcji, żeby mi się chciało i żebym o tym pamiętał.

A wydatki gotówkowe można wysyłać SMS-em stojąc przy kasie, np. “3 browar”.