Kontrolery dziedziczące a filtry

witam
Mam AControler i BController, oba dziedziczą po XController. W XController jest sporo filtrów before_filter i after_filter. Niektóre z tych filtrów są specyficzne dla danego kontrolera dlatego tam chciałbym je poprzenosić, jednak dla niektórych ważna jest kolejność, Czy można jakoś ustawić zeby dany filter np w AController uruchamiał sie po albo przed jakimś filtrem w XController ?
Przy okazji, jak dla tego przypadku ustawić żeby widoki i partiale pobierało z tego samego katalogu dla obu kontrolerów, ponieważ wiekszość z nich będzie wspólna

No to jest ciekawe pytanie odnośnie filtrów. Zajrzałem do dokumentacji na api.rubyonrails.org i wygląda na to że nowe filtry można dodawać albo na końcy (append_before_filter), albo na początku (prepend_before_filter) łańcucha filtrów. Nie wiem czy jest to dla Ciebie wystarzająca sytuacja…

Ano, to tez widziałem. cóż widać będe musiał dać wszystkie narazie w kontrolerze z którego dziedziczą te dwa, nie ma w nich przesłaniania żadnych akcji, na szczęście.

mozesz w dziedziczacych zawsze zrobic skip_before_filter albo nadpisac wywolywana metode zeby robila cos innego