Konwersja z jruby to ruby?

Jako że nie poradziłem sobie z moim problemem z hostingiem jruby (jeden lub dwa topici niżej) poddałem się… Postanowiłem przekonwertować swoją aplikację z jruby do ruby, wtedy powinna dać się wrzucić na heroku. Postanowiłem, bo póki co nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy widział ktoś jakiś tutorial takiego postępowania i mógłby mnie do niego odesłać? Na co powinienem zwrócić uwagę? Wiem że na pewno zmienią się adaptery bazy danych, serwer aplikacji i część gemów. Czy będzie z tym bardzo dużo roboty, i czy trzeba robić jakieś zasadnicze zmiany w kodzie? Dzięki za wszelkie zainteresowanie, pozdrawiam.

Robiłem kiedyś aplikację targetowaną na JRuby (1.5 bodajże), po czym też rzuciłem to w … i przeszedłem na MRI. Wywołanie javowej biblioteki rozwiązałem po prostu inaczej.

Jeśli używasz świeżego JRuby’ego (1.5+) to powinno być bezboleśnie, pamiętam jedynie jakieś pojedyncze patche w initializerze, ale nawet database.yml bez zmian działał. W starszych JRubych było więcej walki z Rails.

Tutorial postępowania - rvm, na nim docelowa wersja Ruby’ego, odpalasz testy, fixujesz co nie przechodzi. Koniec tutoriala.

Adapter oczywiście tak, zmieniasz z JDBC na konkretnego gema dla konkretnej bazy danych. Polegam Postgresa, bo to masz na Heroku. Serwer aplikacji Cię interesuje tylko do developmentu (znaczy może być jaki chcesz), Heroku i tak odpala to we własnym. Co do gemów, to poza gemem do łączenia z bazą danych nie powinieneś mieć żadnych więcej do wymiany.