Konwersja z ruby do PHP

Witam

Poszukuje osoby ktora potrafi przepisac kod ruby on rails na PHP. Do przepisania jest aplikacja www wykorzystujaca mysql, nic bardzo duzego ale tez nie takie male:) Jest to panel admina+panel uzytkownika, najlepiej jesli mozesz zaczac ‘od jutra’, praca zdalna. Jesli chodzi o cene to prosze o kontakt na livecam@op.pl - wysle szczegolowe informacje i ustalimy finanse.

Lukasz

Życzę powodzenia w szukaniu takiej osoby na tym forum :D. Tutaj raczej nie znajdziesz osoby, która miałaby kiwnąć palcem przy php :).

to dosc pilny projekt,bylbym wdzieczny jesli nie tutaj to moze ktos polecilby inne miejsce?

Raczej szukałbym na forum php (http://forum.php.pl). Skoro aplikacja nie jest aż taka duża to nie wydaje mi się żeby osoba przepisująca musiała znać rubiego/railsy? Wystarczy, że zobaczy jak działa aplikacja, a o resztę dopyta kogoś. Przepisywanie przecież nie polega na dosłownym tłumaczeniu kodu linijka po linijce :). Szukaj na podanym forum, ewentualnie zaznacz, że znajomość railsów będzie pomocna. Powodzenia.

Szukaj raczej pehapowców - niech mają możliwość obklikania i reimplementacji, przy okazji kod rubiego jest bardzo jasny nawet dla laika.
Railsowcy mają to do siebie, że w znaczącej większości z php do czynienia już mieli (przed railsami) i nie chcą nawet myśleć o rozważeniu perspektywy powrotu do php :wink:

hehe, to brzmi jak prowokacja :slight_smile:

jesli piszesz serio, to nalezysz do ludzi, ktorzy lubia sobie komplikowac zycie. W sumie nie ty pierwszy, biorac pod uwage projekty jak:

Dlaczego tak uważasz? Może takie są ich potrzeby. Może nie mają osoby (a jak widać raczej nie mają) która utrzymywałaby projekt. Nie ma co generalizować.

A te przytoczone linki to nie do końca kumam? To są frameworki w php, nie widzę za bardzo związku z tematem.

z pewnoscia tansze (pod katem czasu i kasy) jest refaktoring istniejacego kodu rails, niz jego przepisanie na PHP, to po pierwsze.
a co do frameworkow php przeze mnie wspomnianych - przypomina mi to zachowanie chinczykow, ktorzy rozbieraja zachodni samochod na czesci i kopiuja jak najwierniej potrafia.
Owszem wyglada na zewnatrz moze podobnie, jezdzic jezdzi, ale jest to po prostu szajs , ktory predzej czy pozniej sie rozpadnie na kawalki :slight_smile:

[quote=mazzy]z pewnoscia tansze (pod katem czasu i kasy) jest refaktoring istniejacego kodu rails, niz jego przepisanie na PHP, to po pierwsze.
a co do frameworkow php przeze mnie wspomnianych - przypomina mi to zachowanie chinczykow, ktorzy rozbieraja zachodni samochod na czesci i kopiuja jak najwierniej potrafia.
Owszem wyglada na zewnatrz moze podobnie, jezdzic jezdzi, ale jest to po prostu szajs , ktory predzej czy pozniej sie rozpadnie na kawalki :)[/quote]
nie ma to jak dobra rada madrego czlowieka. oferta wciaz aktualna, znalazlem jedna osobe ktora okazala sie niekompetenta niestety

Jak widać pomimo tak wielkiej popularności PHP można długo szukać programistę.

Mi sie wydaje ze jednak cos o Railach trzeba wiedziec zeby to przepisac [AR, pluginy, co one robia itp], chyba ze masz dokladna specke i robisz od zera, a nie przepisujesz.

A moze by tak maly JiHad ? :slight_smile: Dlaczego chcesz przepisac aplikacje z rails do php ?

aplikacje pisal poprzedni team koderski z ktorym sie rozstalem. ja nie mam pojecia o ruby, nowy admin tez nie i jak widac niewiele osob ma o ruby pojecie a aplikacja jest z rodzaju takich co caly czas trzeba rozwijac. o wiele trudniej znalezc kogos doswiadczonego w ruby niz php wiec nie chce na przyszlosc sobie robic z tym problemow.
widze ze z ruby / php jest sytuacja jak z windows/linux - jak ktos koduje w rubym to gardzi/nienawidzi php - ciezka sprawa:)

To nie jest kwestia gardzi/nienawidzi. Po prostu ruby i railsy są wygodniejsze. Sytuacja analogiczna do “jeździłem parę lat Matizem, ale przesiadłem się do Volvo S80”.
Przesiadłbyś się znów do Matiza w takiej sytuacji? Owszem, czasem są sytuacje, że trzeba, ale wtedy człowiek cierpi. :wink:

Ja oczywiscie troche zartowalem z tym jihadem, ale tak to ogolnie wyglada. Przez 6 lat programowalem w php, od okolo 2001 roku i nawet gdyby mi placili dwa razy tyle co teraz nie wrocil bym do tego jezyka, to jest po prostu slepa uliczka. Mysle ze kazdy na tym forum kto ma powyzej 20 postow przeszedl podobna droge.

Zamiast tracic czas i pieniadze na szukanie kogos taniego, niekompetentnego i do tego programujacego w ZLYM_JEZYKU™ zainwestuj w rails, napewno ci sie to oplaci :slight_smile: No chyba ze wlasnie o to chodzi, szukasz po prostu taniej sily roboczej, jesli tak to pamietaj, dobry programista zawsze kosztuje ;] nawet w tym zlym niedobrym pehape.

[quote=underley]To nie jest kwestia gardzi/nienawidzi. Po prostu ruby i railsy są wygodniejsze. Sytuacja analogiczna do “jeździłem parę lat Matizem, ale przesiadłem się do Volvo S80”.
Przesiadłbyś się znów do Matiza w takiej sytuacji? Owszem, czasem są sytuacje, że trzeba, ale wtedy człowiek cierpi. ;)[/quote]
Czyli jak pisał przedmówca - dokładnie jak z windows/linux :wink:

Nie każdy, ja na przykład nigdy nie pisałem w PHP :wink:

Ale tak w związku z tematem, to wydaje mi się, że łatwiej będzie znaleźć kogoś znającego Ruby i chętnego rozwijać tą aplikację, niż znającego Ruby i chcącego to przepisać do PHP.

Jeszcze łatwiej będzie nauczyć się ROR-a.
Programista PHP, który pisał już we frameworkach MVC i nie obce mu arkana programowania obiektowego Ruby On Rails powinien nauczyć się w rozsądnym czasie.

W takim scenariuszu korzystac z frameworka mozna po kilku godzinach. Zwlaszcza przy ilosci informacji jakie sa obecnie, blogi, ksiazki, tutoriale, wiki, prezentacje, videocasty.

wspolpracuje z dobrym adminem i nie chce tego zmieniac a on nie zna ruby zreszta oprocz was malo kto to zna:) . Juz ktos do mnie napisal z tego forum moze jakos sie dogadamy.

Nie za bardzo rozumiem, co tu ma admin do znania się na ruby? Administrowałem jakiś czas temu systemem gdzie była aplikacja w php + mysql, a dane były migrowane z pomocą aplikacji napisanej w pythonie z oracla. Pythona nie znałem wtedy, ale jak się wywalał, to w najgorszym przypadku strace pomagał. Nie wiem, może jakaś szczególna optymalizacja.

Poza tym nie napisałeś ile planujesz wydać pieniędzy :slight_smile:

pozdrawiam