Krótko od nowicjusza

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post ale mam nadzieję, że nie ostatni bo znajdą sie ludzie pełni zrozumienia. Otóż chciałbym nauczyć się programowac w ROR gdyż ujęła mnie banalna składnia którą chłonę dość szybko (tryruby i rails for zombies fantastyczna zabawa) i teraz tak:

Posiadam windowsa 7 <-- istotne.

Lubie Aptanę więc zainstalowałem radrails , z pomoca instalatora dla windows zainstalowałem także ruby i railsy z poziomu konsoli. Niby aptana tworzy projekt i szkielet ale cały czas krzyczy coś o bazie danych. Czy ktoś bedzie skłonny pomóc mi przebrnąć przez ten martwy punkt?

W wypadku CAKEPHP było tak, ze poprostu odpalalem serwer lokalny (webserv) tworzylem baze przez phpmyadmin wrzucałem szkielet cake do odpowiedniego folderu i hula a tutaj musze się naćwiczyć… :expressionless: Pomożecie ?

Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Czy aplikacji którą napisze sobie w railsach nie mogę po prostu przerzucić na dowolny serwer z bazą mysql i nie zadziała? Jeśli nie, dlaczego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Musisz po stworzeniu bazy danych ustawić dane do niej w konfiguracji config/database.yml, w sekcji development.

A aplikacja railsowa nie ruszy Ci na dowolnym serwerze, bo Railsy korzystają z innych serwerów, a nie apacha jak php.

Pozdrawiam :slight_smile:

Witaj. :slight_smile:

Na początek polecam jednak system UNIXowy do lokalnego developmentu, np. Ubuntu na VirtualBox, albo na kilku GB osobnej partycji. Na Windowsach czasem występują problemy.

Przy developmencie Railsów jest bardzo prosto, odpalasz serwer Webrick będący serwerem Rails i serwerem www (komenda rails s od Railsów 3), baza danych to domyślnie SQLite, nie trzeba żadnych haseł ustawiać do niej nawet i wszystko śmiga.

Przy serwerze produkcyjnym jest ciężej niż z PHP, bo PHP używa zwykle Apache z modułem PHP, a Railsy potrzebują osobno serwera aplikacji i serwera http (chociaż popularny Passenger to też moduł do Apache/Nginx). Ale konfiguracja ich (np. na VPSie) jest całkiem prosta. Najwygodniej (ale drożej) jest w chmurze np. heruoku.com, lub polskim winniecloud.com. Najtańsza wersja na początek to hosting dzielony, ludzie polecają często polskie megiteam.pl.