Książka dla początkujących

Hej,
w czasie wczorajszego wruga doszło do dyskusji jak zacząć programować, w przypadku gdy ktoś dopiero zaczyna. Znacie jakieś dobre książki, które opisują podstawowe koncepcje wraz z ukierunkowaniem na programowanie obiektowe, z przykładami najlepiej w rubim, ale też w pythonie i javie?

Może to? http://pragprog.com/book/ltp2/learn-to-program

Ha! dzisaj w bimbajce właśnie myślałem o tym, że fajnym tematem do przedyskutowania są implikacje rozpoczynania nauki programowania w zależności od rodzaju języka.

[quote=slawosz]Hej,
w czasie wczorajszego wruga doszło do dyskusji jak zacząć programować, w przypadku gdy ktoś dopiero zaczyna. Znacie jakieś dobre książki, które opisują podstawowe koncepcje wraz z ukierunkowaniem na programowanie obiektowe, z przykładami najlepiej w rubim, ale też w pythonie i javie?[/quote]
Przygotowujesz się już, żeby przyszłe pokolenie uczyć? :wink:

[quote=slawosz]Hej,
w czasie wczorajszego wruga doszło do dyskusji jak zacząć programować, w przypadku gdy ktoś dopiero zaczyna. Znacie jakieś dobre książki, które opisują podstawowe koncepcje wraz z ukierunkowaniem na programowanie obiektowe, z przykładami najlepiej w rubim, ale też w pythonie i javie?[/quote]
David Harel “Rzecz o istocie informatyki” .

O’Reilly ma fajną serię Head First. Bardziej przystępnie już się chyba książek nie da pisać;) Pomimo obrazkowej formy, treści czasem w tym więcej niż jakejś akademickej paplaninie. Nawet jest coś o podstawach programowania: http://www.headfirstlabs.com/books/hfprog/.

Seria jest, ale czy “fajna”? To bardzo mocno zależy od tego co się komu podoba i jaki sposób przekazania informacji jest dla kogoś najlepszy. Jak dla mnie jedna z książek z tej serii jest mocno “przegadana” (“przerysowana”?) i męcząca, więcej po książki z tej serii raczej nie sięgnę.

Hello mr Obvious!:wink: Na każdego posta, w którym ktoś przedstawia swoją osobistą opinię można odpowiedzieć “to zależy co się komu podoba”:slight_smile: Skoro mówimy o książkach dla początkujących to taki Head First ‘Design Patterns’ -może być- bardziej przystępny niż ‘Design Patterns’ by GoF. Head First też nie jest moim głównym źródłem wiedzy i wszystkim ich nie polecam (sam miałem styczność tylko z dwoma), ale zielonym w temacie… czemu nie?