Książka do AJAX w Railsach

Jak w tytule jaką książkę polecacie? Czasem trzeba gdzieś dodać jakiś wodotrysk i przy czymś trudniejszym od remote_form_for zaczynają się schody. Aha, nie znam Javascriptu (ale mogę się nauczyć :slight_smile: ).

Takiej w miarę świeżej książki do Ajaxa w Railsach to teraz nie ma raczej ( jest z 2006 “Ajax on Rails” ), są tylko podrozdziały o Ajaxie.
Na Peepcode jest moim zdaniem fajny PDF “Unobtrusive Prototype.js”, tylko narazie wersja robocza.

Generalnie więcej chyba znajdziesz w necie.

Moglbym polecic nie tyle ksiazke ale biblioteke - jQuery. To co prawda temat na flame war (Prototype vs jQuery). Prototype jest zintegrowana z railsami ale i tak lepiej nie uzywac helperow i rjs bo to troche przestarzale - inline vs unobtrusive. Zawsze mi sie wydawalo, ze Javascript powinno sie pisac w Javascript a nie Ruby - teraz mozna js.erb. Oczywiscie nie ma bezbolesnie (np. authenticity_token), ale na wszystko znajdzie sie rada w necie np. remote_form_for -> Form Plugin, itd.

Co do ksiazek to tak jak ronin proponuje googlowac :slight_smile:

Zgadzam się z Pawłem. Generalnie w dużych projektach od JS jest osobny koder, a ten zawsze pisze w JS. Jeśli koder jest dobry, to jego kod jest całkowicie nieinwazyjny. W HTML-u nie ma prawa znaleźć się ani jedna linika JS-a. Przy mniejszych projektach można pokusić się o pisanie JS-a samemu. To jest prosty język, który jest podobny do większości innych (w przeciwieństwie do takiego np. Erlanga ;)), dlatego nie jest zbyt trudno się go nauczyć. I polecam jQuery. Poświęcisz parę godzin i zobaczysz jak będziesz hulał. :slight_smile:

Osobiście nie zawsze stosuję się do zasady, że JS musi być unobtrusive. Przy panelach admina czy rozwiązaniach intranetowych, gdzie liczy się szybkość kodowania i częstość dokonywanych zmian, warto stosować Railsowe helpery. Myślę, że dokumentacja wyczerpuje temat, ale warto zajrzeć do “Rails recipes” (i innych popularnych) - jest tam parę ciekawych przepisów dotyczących Ajaxa.

Jeśli nie znasz JS (ale zakładam że masz znajomość drzewa DOM) i chcesz poczuć moc railsowego Prototype’a, polecam książkę
http://pragprog.com/titles/cppsu/prototype-and-script-aculo-us

Rewelacyjna książka.

jQuery może jest lepsze, ale się nie wypowiem bo nie znam. :slight_smile:

Na razie chodzi mi o coś takiego jak napisał Tomash. Tak, że wiem od czego zacząć. Dzięki wszystkim za info.

Helpery w Railsach są niestety dość ograniczone. Można szybko dodać np In place editor, jakieś sortable, ale co dalej?
Również, podobnie jak poprzednicy polecam jquery. Zrobienie w nim takiego InplaceEditora jest naprawdę nieprzyzwoicie proste i szybkie. Pozatym jQuery ma naprawdę imponującą liczbę fajnych pluginów,
Polecam Ci ten artykuł:
http://drogomir.com/blog/2008/7/3/tweaking-rails-app-with-jquery-part-i
Uważam, że jest świetną podstawą do rozpoczącia zabawy w Ajax.

polecam te pozycje AJAX i PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych / Ajax. Zaawansowane programowanie są pomocne w nauce:)