Witam. Jak to powiedział @gotar: “Railsy railsami, ale surowa wiedza z SQL się przydaje”. Moja wiedza o zaawansowanych aspektach sql typu grupowania, złączenia itp. jest dość mizerna. Co polecacie do nauki? Książka, artykuły na sieci, jakieś screencasty?
w sieci jest masa pomocy, najlepiej pomoc do konkretnej bazy danych np manual do Postrgress. sqlite to może np:
http://www.sqlite.org/lang.html
Trzeba się rozejrzeć.
No i na każdej uczelni na której jest jakiś kierunek informatyczny na pewno wykładają osoby przedmiot o nazwie Relacyjne Bazy Danych. Więc w materiałach z zajęć, wykładach itp można sporo skondensowanej wiedzy znaleźć. Może apollo tu pomoże jakimś linkiem. Ja swoje wszystkie materiały po takich zajęciach chyba na zniszczyłem. Jak to student po zaliczonej sesji
www.cs.put.poznan.pl/tpd - tu są materiały z mojej uczelni, część I to głównie zapytania, DML, DDL i PLSQL, część II to transakcje, optymalizacja i podstawy interfejsów do sql
“Podstawowy wykład z systemów baz danych” z serii Klasyka Informatyki (twarde brązowe okładki). Ta książka jest absolutnie obowiązkowa.
Mój kurs, tzn. część dotycząca modelowania jest właśnie oparta na tej książce (w nawigacji po prawej stronie są poszczególne działy dydaktyka/bazy danych/…)
Zawsze chciałem go rozszerzyć o więcej na temat złączeń, grupowania, etc. ale nie prowadzę Baz danych II i póki co nie mam na to specjalnie czasu. Natomiast jak się wiek jak modelować i o co w tym chodzi, to wtedy zazwyczaj dokumentacja wybranego DBMSa jest wystarczająca. Kupiłem jedną książkę czysto do SQLa z Helionu - ale chyba tylko dwie koncepcje (dot. group by i having) były dla mnie, jako, tako nowe i sensownie wytłumaczone. Reszta to tysiące przykładów, które i tak sam możesz wymyślić, więc poza propozycją Tomasza nie ma sensu kupować książek na temat SQLa.
Natomiast jak ktoś siedzie w bazach, to z pewnością doceni “Implementację systemów baz danych” też z klasyki Informatyki. Ale dla przeciętnego zjadacz SQLa nie jest to pozycja obowiązkowa IMHO.