Książka do nauki sql

Witam. Jak to powiedział @gotar: “Railsy railsami, ale surowa wiedza z SQL się przydaje”. Moja wiedza o zaawansowanych aspektach sql typu grupowania, złączenia itp. jest dość mizerna. Co polecacie do nauki? Książka, artykuły na sieci, jakieś screencasty?

w sieci jest masa pomocy, najlepiej pomoc do konkretnej bazy danych np manual do Postrgress. sqlite to może np:
http://www.sqlite.org/lang.html

Trzeba się rozejrzeć.

No i na każdej uczelni na której jest jakiś kierunek informatyczny na pewno wykładają osoby przedmiot o nazwie Relacyjne Bazy Danych. Więc w materiałach z zajęć, wykładach itp można sporo skondensowanej wiedzy znaleźć. Może apollo tu pomoże jakimś linkiem. Ja swoje wszystkie materiały po takich zajęciach chyba na zniszczyłem. Jak to student po zaliczonej sesji :slight_smile:

www.cs.put.poznan.pl/tpd - tu są materiały z mojej uczelni, część I to głównie zapytania, DML, DDL i PLSQL, część II to transakcje, optymalizacja i podstawy interfejsów do sql

Coś znalazłem ode mnie z uczelni:

http://inf.ug.edu.pl/~amb/bazy-matem/index.html

“Podstawowy wykład z systemów baz danych” z serii Klasyka Informatyki (twarde brązowe okładki). Ta książka jest absolutnie obowiązkowa.

Mój kurs, tzn. część dotycząca modelowania jest właśnie oparta na tej książce :slight_smile: (w nawigacji po prawej stronie są poszczególne działy dydaktyka/bazy danych/…)

Zawsze chciałem go rozszerzyć o więcej na temat złączeń, grupowania, etc. ale nie prowadzę Baz danych II i póki co nie mam na to specjalnie czasu. Natomiast jak się wiek jak modelować i o co w tym chodzi, to wtedy zazwyczaj dokumentacja wybranego DBMSa jest wystarczająca. Kupiłem jedną książkę czysto do SQLa z Helionu - ale chyba tylko dwie koncepcje (dot. group by i having) były dla mnie, jako, tako nowe i sensownie wytłumaczone. Reszta to tysiące przykładów, które i tak sam możesz wymyślić, więc poza propozycją Tomasza nie ma sensu kupować książek na temat SQLa.

Natomiast jak ktoś siedzie w bazach, to z pewnością doceni “Implementację systemów baz danych” też z klasyki Informatyki. Ale dla przeciętnego zjadacz SQLa nie jest to pozycja obowiązkowa IMHO.