Po przejrzeniu oferty Heliona stwierdzam, że kupienie dobrej ‘aktualnej’ książki do RoR -> “mission impossible”.
Z kolej na stronie Plataforma Tec http://plataformatec.com.br/crafting-rails-applications/
jest napisane, że ta książka jest dla “advanced developer’s”, a je raczej się do nich nie zaliczam(zrobione tylko dwa projekty w RoR).
Jakieś inne pozycje? Czy też pakować się w Crafting?
Crafting jest dla ludzi, którzy chcą wykorzystać architekturę nowych railsów. Jest kilka rozdziałów, które przydadzą się w większości aplikacji (np. jak zrobić tableless models używając ActiveModel albo jak używać responderów), ale większość z nich jest dość specyficzna (np. custom template handlers, czy creating own renderer).
Polskich książek do railsów 3 raczej szybko nie będzie, z anglojęzycznych jest jeszcze Rails 3 Way, ale nie mam pojęcia czy jest dobra, bo nie czytałem jeszcze (i szczerze mówiąc nie czytałem też poprzedniej wersji, więc też ciężko mi się odnieść ).
Matthias, w ekosystemie tak dynamicznym jak Rails wyrażenie “aktualna książka do Rails po polsku” jest oksymoronem. Albo bierzesz cztery litery w troki, czytasz po angielsku i jesteś na bieżąco (z sieciowych źródeł to guides.rubyonrails.org są świetne). Albo ograniczasz się do źródeł po polsku, ale wtedy jesteś co najmniej dwie-trzy wersje Rails w plecy.
(ot, uroki cyklu wydawniczego papierowych książek)
Koncepcje Tomasha można rozwinąć. Nauka języka angielskiego przyniesie znacznie więcej pożytku niż nauka Railsów.
Czuje, że książka “Crafting Rails Applications”, będzie dla mnie za bardzo zaawansowana.
Wydrukuje po prostu guides.rubyonrails.org i przeczytam dokładnie(narazie przeczytałem kilka rozdziałów), a po tym doczytam Crafting.