Witam chciałbym zacząć przygodę z językiem Ruby, a w niedalekiej przyszłości po opanowaniu tego języka frameworka railsa i tu moje prośba by napisalibyście jakie są fajne, rekomendowane przez was książki na te tematy (jestem całkowicie początkujący w tym języku, więc chciałbym zacząć naukę od całkowitych podstaw).
Dodam że znam języki takie jak html i css, a także potrafię zbudować proste rzeczy w php.
nie znajdziesz nic po polsku. Książki wydawane po angielsku już w momencie wydawania są niezbyt aktualne, a książki po polsku są o lata świetlne za rzeczywistością.
Zależy o czym mowa: do Railsów nie ma sensu kupować książki. Co innego z Rubim - dla zaawansowanych polecam Tao programowania w 400 przykładach (nazwa beznadziejna, ale kiążka b. dobra). Natomiast dla początkujących sądzę, że sensowną pozycja jest Ruby. Programowanie, którego współautrem jest Matz.
Która książkę polecacie? DOdam że ta 1 książka została wydana rok temu, a druga 3 lata i nie wiem na którą się zdecydować piszcie która lepsza dla całkowitego nowicjusza w tej dziedzinie
Programuję w Ruby od kilku dni i potrafię już pisać średnio-skomplikowane skrypty. Bardzo podoba mi się ten język.
Jak mam z czymś problem lub gdy czegoś nie wiem, to zaglądam tu: http://ruby-doc.org/docs/ProgrammingRuby/
Będę się niedługo przymierzał do opanowania RoR-a. Dotychczas aplikacje webowe pisałem w PHP (w zasadzie od ładnych paru lat), ale chciałbym spróbować czegoś nowego.
Jest parę źródeł n.t. tego języka po polsku, ale IMO bez angielskiego ani rusz. Dokumentacja języka jest tylko po angielsku. Przynajmniej ja tylko taką wersję znalazłem.
Możesz też wejść na http://spoj.pl i spróbować rozwiązywać zadania algorytmiczne w Ruby w ramach ćwiczeń. Wbrew pozorom, sporo to daje.
Warto też zaopatrzyć się w edytor, który podpowiada składnię i wyświetla listę metod dostępnych dla utworzonych obiektów.
Można użyć Eclipse IDE z odpowiednim pluginem z aplikacji Aptana lub osobnej instalacji Aptany. Fajny jest też edytor Sublime Text 2, który odkryłem dzisiaj dzięki temu forum.
Możesz też przejrzeć proponowane edytory na oficjalnej stronie RoR.
Myślę, że da się ten język opanować na niezłym poziomie bez dogłębnej lektury konkretnych książek w formie papierowej, a posiłkując się głównie zasobami Internetu.
Do tej pory w ten właśnie sposób uczyłem się programować w różnych językach próbując przy okazji na bieżąco pisać programy i myślę, że to dobra metoda.
Oczywiście, lektura dobrej książki w niczym nie zaszkodzi.
wydaje mi się, że język angielski jest barierą jak najbardziej do przeskoczenia,
problem polega na tym, że to nie jest język C dla którego podręcznik jest od 30 lat jest właściwie taki sam, właściwie to nie wiem czy jest inne narzędzie które tak szybko się zmienia jak rails i towarzyszące mu narzędzia - a czy to dobrze czy źle to nie wiem
Uch, to zawsze będziesz co najmniej rok do tyłu. Co o ile w Ruby jest jeszcze do zaakceptowania, ale w Railsach oznacza że będziesz zawsze zacofany.[/quote]
Dokładnie. Strata czasu. Lepiej przeczytać coś wolniej, szukając tłumaczeń (raczej rzadko powinno Ci się to zdarzyć bo książki do RoR są napisane wg.mnie bardzo user-friendly ) aniżeli uczyć się rzeczy nieaktualnych Ja już od pół roku około staram się nadgonić stracony czas spędzony z zacofanymi podręcznikami z helionu i nadgonić nie mogę Dlatego Keep Calm & Learn RoR in English
No to powiem inaczej. Jestem młodym człowiekiem, który chodzi do gimnazjum, a programowanie na razie traktuję jako pasję, i angielski znam jako tako, a artykuły po angielsku rozumiem można powiedzieć w połowie co nie jest zbyt zadowalające, bo jest to wyższa dziedzina nauki, którą trzeba bardzo dokładnie zrozumieć.
a jeżeli naprawdę natrafisz na coś ciężkiego - przywitaj się z moim kolegą, który w miarę skutecznie pomaga mi od kilku lat: http://translate.google.pl/
Co do książek - jeśli jesteś zainteresowany “Ruby - Tao programowania w 400 przykładach”, to mam do sprzedania. Książka przeczytana 1 raz i od tamtego czasu leży na półce - mimo wielu ciekawych przykładów, wolę coś poszperać w google, niż wstawać z krzesła i podejść do biblioteczki : P Jeśli jesteś zainteresowany, to napisz wiadomość, miałem dzisiaj wystawiać na Alledrogo.
Mam nadzieję, że takie ‘ogłoszenie’ nie jest sprzeczne z regulaminem : )