Kucharka.Asia - wyszukiwarka przepisów kulinarnych
Projekt realizowany przeze mnie w ramach projektu Startup School (gorąco polecam!).
Wyszukiwarka zbudowana z wykorzystaniem Sphinx + Thinking Sphinx.
Zapraszam do korzystania:)
Kucharka.Asia - wyszukiwarka przepisów kulinarnych
Projekt realizowany przeze mnie w ramach projektu Startup School (gorąco polecam!).
Wyszukiwarka zbudowana z wykorzystaniem Sphinx + Thinking Sphinx.
Zapraszam do korzystania:)
Jako mężczyzna gotujący, gorąco protestuję przed profilowaniem tego typu serwisów pod kobiety. Myślę że jest to przejaw szowinizmu i to nie koniecznie w stosunku do kobiet
Wygląda fajnie, ale po kilku minutach testowania mam jedną uwagę. Najlepiej byłoby na początku listy umieszczać potrawy, do których brakuje najmniej składników. Wpisałem kilka popularnych składników, które z reguly mam w lodówce i na pierwszej stronie znalazły się potrawy, do których brakowało 10 składników, a na 3-4 stronie potrawa z jednym brakującym składnikiem.
Jeżeli miałbyś z tym jakiś problem, to chętnie mogę pomóc, bo nad thinking sphinxem sporo siedziałem i nawet jakieś moje patche były w międzyczasie wciągnięte do projektu
Dokładnie! Dla zapytania “chleb, ketchup” wyrzuca na pierwszym miejscu kanapki z łososiem ;-). Myślę, że wielu studentów mogłoby się rozczarować.
Dzięki za podpowiedzi, cały czas pracujemy nad polepszeniem wyników wyszukiwania:)
To tak jak Gugiel
Ja widze jeszcze jeden problem.
Wpisalem ziemniaki i dostalem jakies wiyniki.
Jak wypisalem kartofle to nie mam juz zadnych wynikow, wiec wiesz w czym jest problem.
Proste, miej w lodówce coś więcej niż majonez i ketchup – ta potrafa na 3-4 stronie to pewnie jakiś sos majonez+ketchup, rajt?
[quote=seeweer]Wpisalem ziemniaki i dostalem jakies wiyniki.
Jak wypisalem kartofle to nie mam juz zadnych wynikow, wiec wiesz w czym jest problem.[/quote]
Kartoflami to wiesz kogo nazywali, poza tym jest to słowo niepolskie i ogólnie używając go nie jesteś patriotą
A tak poważnie: bez przesady, “pyry” i “grule” też mają zwracać dania z ziemniakami?
Chociaż zasadniczo kwestia używania synonimów w wyszukiwarkach jest bardzo ciekawa!
Co do meritum: bardzo fajny serwis, podsunę narzeczonej (moje umiejętności kulinarne kończą się na sałatkach i jajecznicy )
Nie oceniaj innych swoją miarą
http://kucharka.asia/szukaj?page=1&s=ser+feta,oliwki,pomidory,
Na stronie 5 jest coś co potencjalnie mógłbym zrobić prawie bez żadnych dodatkowych składników
To tak jak Gugiel ;)[/quote]
A poważnie to poczytaj przynajmniej czymś takim jak tf idf. Zasadniczo powinno znacznie ulepszyć wyniki.
Co do synonimów, to można popatrzeć na http://plwordnet.pwr.wroc.pl/browser/?filter=ziemniak Nie wiem jaki jest ostatecznie prawny status plWordnetu, ale od biedy można skorzystać z web serwisu: http://nlp.pwr.wroc.pl/clarin/ws/plwordnet/
Inna sprawa jest taka, że jak wpiszesz “ziemniaki”, to już nie dostaniesz wyników (choć przypuszczam, że w wersji WS jest również lematyzacja - nie badałem dokładnie).
To tak jak Gugiel ;)[/quote]
A poważnie to poczytaj przynajmniej czymś takim jak tf idf. Zasadniczo powinno znacznie ulepszyć wyniki.[/quote]
Nie wiem czy w tym wypadku bawienie się w takie zaawansowane algorytmy ma większy sens - dany składnik w potrawie występuje tylko raz.
Moim skromnym zdaniem w tym przypadku najlepsze wyniki to takie potrawy, do których brakuje nam jak najmniej składników. Drugie przydatne sortowanie może być jakimś rodzajem oceny, o ile autor doda jakieś oceny
bardzo pomysłowy serwis,
zgadzam się że te do których mamy najwiecej składników powinny być na górze, co do ocen to cieżka sprawa bo smak to rzecz raczej subiektywna
Nom nom nom, bardzo smaczny dodatek do mojegotowanie.pl - mam kilka drobnych sugestii jeśli można ?
Pozdrawiam
Nie wiem czy w tym wypadku bawienie się w takie zaawansowane algorytmy ma większy sens - dany składnik w potrawie występuje tylko raz.[/quote]
tf_idf to jest dosyć banalny algorytm. A sortowanie tylko wg. liczby brakujących składników nie daje porządku zupełnego - można mieć wiele przepisów w których brakuje jednego składnika, ale raz jest to anchois a raz masło i śmiem przypuszczać, że to drugie łatwiej zdobyć, zatem ten wynik powinien być wyżej. I to właśnie tf_idf uwzględnia, stąd jego siła.