Kucharka.Asia

Kucharka.Asia - wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Projekt realizowany przeze mnie w ramach projektu Startup School (gorąco polecam!).

Wyszukiwarka zbudowana z wykorzystaniem Sphinx + Thinking Sphinx.

Zapraszam do korzystania:)

Jako mężczyzna gotujący, gorąco protestuję przed profilowaniem tego typu serwisów pod kobiety. Myślę że jest to przejaw szowinizmu i to nie koniecznie w stosunku do kobiet :stuck_out_tongue:

Wygląda fajnie, ale po kilku minutach testowania mam jedną uwagę. Najlepiej byłoby na początku listy umieszczać potrawy, do których brakuje najmniej składników. Wpisałem kilka popularnych składników, które z reguly mam w lodówce i na pierwszej stronie znalazły się potrawy, do których brakowało 10 składników, a na 3-4 stronie potrawa z jednym brakującym składnikiem.

Jeżeli miałbyś z tym jakiś problem, to chętnie mogę pomóc, bo nad thinking sphinxem sporo siedziałem i nawet jakieś moje patche były w międzyczasie wciągnięte do projektu :wink:

Dokładnie! Dla zapytania “chleb, ketchup” wyrzuca na pierwszym miejscu kanapki z łososiem ;-). Myślę, że wielu studentów mogłoby się rozczarować.

Dzięki za podpowiedzi, cały czas pracujemy nad polepszeniem wyników wyszukiwania:)

To tak jak Gugiel :wink:

Ja widze jeszcze jeden problem.
Wpisalem ziemniaki i dostalem jakies wiyniki.
Jak wypisalem kartofle to nie mam juz zadnych wynikow, wiec wiesz w czym jest problem.

Proste, miej w lodówce coś więcej niż majonez i ketchup – ta potrafa na 3-4 stronie to pewnie jakiś sos majonez+ketchup, rajt? :wink:

[quote=seeweer]Wpisalem ziemniaki i dostalem jakies wiyniki.
Jak wypisalem kartofle to nie mam juz zadnych wynikow, wiec wiesz w czym jest problem.[/quote]
Kartoflami to wiesz kogo nazywali, poza tym jest to słowo niepolskie i ogólnie używając go nie jesteś patriotą :wink:

A tak poważnie: bez przesady, “pyry” i “grule” też mają zwracać dania z ziemniakami?

Chociaż zasadniczo kwestia używania synonimów w wyszukiwarkach jest bardzo ciekawa!

Co do meritum: bardzo fajny serwis, podsunę narzeczonej (moje umiejętności kulinarne kończą się na sałatkach i jajecznicy :smiley: )

Nie oceniaj innych swoją miarą :stuck_out_tongue:

http://kucharka.asia/szukaj?page=1&s=ser+feta,oliwki,pomidory,

Na stronie 5 jest coś co potencjalnie mógłbym zrobić prawie bez żadnych dodatkowych składników

To tak jak Gugiel ;)[/quote]
A poważnie to poczytaj przynajmniej czymś takim jak tf idf. Zasadniczo powinno znacznie ulepszyć wyniki.
Co do synonimów, to można popatrzeć na http://plwordnet.pwr.wroc.pl/browser/?filter=ziemniak Nie wiem jaki jest ostatecznie prawny status plWordnetu, ale od biedy można skorzystać z web serwisu: http://nlp.pwr.wroc.pl/clarin/ws/plwordnet/

Inna sprawa jest taka, że jak wpiszesz “ziemniaki”, to już nie dostaniesz wyników (choć przypuszczam, że w wersji WS jest również lematyzacja - nie badałem dokładnie).

To tak jak Gugiel ;)[/quote]
A poważnie to poczytaj przynajmniej czymś takim jak tf idf. Zasadniczo powinno znacznie ulepszyć wyniki.[/quote]
Nie wiem czy w tym wypadku bawienie się w takie zaawansowane algorytmy ma większy sens - dany składnik w potrawie występuje tylko raz.

Moim skromnym zdaniem w tym przypadku najlepsze wyniki to takie potrawy, do których brakuje nam jak najmniej składników. Drugie przydatne sortowanie może być jakimś rodzajem oceny, o ile autor doda jakieś oceny :slight_smile:

bardzo pomysłowy serwis,
zgadzam się że te do których mamy najwiecej składników powinny być na górze, co do ocen to cieżka sprawa bo smak to rzecz raczej subiektywna :slight_smile:

Nom nom nom, bardzo smaczny dodatek do mojegotowanie.pl - mam kilka drobnych sugestii jeśli można ? :slight_smile:

1. Zmieniłbym kolor tego niebieskiego tła przy podpowiadaniu na coś cieplejszego i w tej samej palecie co reszta serwisu (pomarańcz, zieleń).
  2. Byłoby miło gdyby pisząc “pomi” pierwsze pokazywały się “pomidory” a “pomidorki czereśniowe” były dalej :wink:
  3. Przycisk “Pytania, sugestie” jest na tyle szeroki, że przykrywa sobą przepisy w rozdzielczości 1024x768, osobiście zwęziłbym go trochę.

Pozdrawiam

Nie wiem czy w tym wypadku bawienie się w takie zaawansowane algorytmy ma większy sens - dany składnik w potrawie występuje tylko raz.[/quote]
tf_idf to jest dosyć banalny algorytm. A sortowanie tylko wg. liczby brakujących składników nie daje porządku zupełnego - można mieć wiele przepisów w których brakuje jednego składnika, ale raz jest to anchois a raz masło i śmiem przypuszczać, że to drugie łatwiej zdobyć, zatem ten wynik powinien być wyżej. I to właśnie tf_idf uwzględnia, stąd jego siła.