[kupie] Agile. Programowanie w Rails. Wydanie II pl

Jak w temacie, jeśli chcesz sprzedać w/w książkę za rozsądną cenę to proszę o kontakt na emial lub gg:3711637

Książka nie jest już zbyt aktualna. Z własnego doświadczenia(też zaczynałem od tej książki) polecałbym Ci bardziej przewodniki http://www.apohllo.pl/guides/index.html . Są lepsze i aktualniejsze

Do każdego, kto ma tę książkę i chce się jej pozbyć: nie rób krzywdy innym programistom, spal ją zamiast sprzedawać.

Mowisz tylko o polskim wydaniu,czy w ogole o tym tytule? “The Rails Way” tez nie jest za swieza,a poza tym to nie podrecznik.

W ogóle o tym tytule. Jeśli masz ochotę, poszukaj moich postów w których rantuję na AWDWR.

“Rails Way” jest kierowana do bardziej zaawansowanych programistów – jak słusznie zauważyłeś, nie jest to podręcznik.

Wow jestem zaskoczony, moje tygodniowe rozważania czy kupić tą książkę zakończyliście w dwóch zadania, a że z autorytetami nie wypada się nie zgodzić…

No i wygląda na to że nie ma polskiej publikacji drukowanej dla “początkujących” którą warto by się zainteresować, na szczęście pozostaje internet oraz najwyższy czas doszlifować angielski na wyższy poziom, bo bez tego to i tak nie ma podchodzić.

A tak w ogóle to witam! Wygląda na to że trochę tu z Wami zabawię, długo się decydowałem na język/framework w którym mógłbym realizować swoje projekty i padło na RoR. Mam bzika na punkcie usability, w swoich projektach często bazowałem na Wordpressie, ale każdy kto programował w PHP wie jak cudownie jest przerabiać takie tasiemce.

Jest książka Jarka Zabiełły o railsach 2.1, ale nie miałem okazji się z nią zapoznać.

I owszem, lepiej jechać z Guides’ów, dla fanów mowy ojczystej z tłumaczenia w wykonaniu naszego forumowego Apohllo :slight_smile:

Ksiazka Hipertracker’a jest ok (polecam),ale to tez nie jest podrecznik. Niestety nie ma nic dobrego do nauki Rails (od podstaw), dlatego wszyscy uzywaja AWDWR. Szkoda,ze guidesy nie sa kompletne :slight_smile:

Czekam na nowsza wersje “The Rails Way”.

Nowa sesja, nowa szansa na dalsze tłumaczenie :slight_smile: Tzn. możliwe, że w lutym pojawią się uzupełnienia.

[quote=pietia]Ksiazka Hipertracker’a jest ok (polecam),ale to tez nie jest podrecznik. Niestety nie ma nic dobrego do nauki Rails (od podstaw), dlatego wszyscy uzywaja AWDWR. Szkoda,ze guidesy nie sa kompletne :slight_smile:

Czekam na nowsza wersje “The Rails Way”.[/quote]
Jak dla mnie nie jest ok i nie polecam.

Książka jest o wszystkim i o niczym. Ani nie są to podstawy ani tricki&tipsy ciekawe. A jeżeli jakieś tipsy się pojawiają to w formie 2 stronnicowego listningu kodu i 3 zdan objaśnienia.

Ja z mojego doświadczenia też zdecydowanie odradzam Agile, zato polecam na początek Rails Space, jest dużo lepiej napisane

I też opisuje wersję 1.2 railsów…

Zgadza się, przytoczyłem ją jako alternatywę właśnie do Agile wyd. 2 bo jest 1) tańsza, 2) lepiej napisana 3) uważam że nadaję się jako książka dla początkującego.
Róznice z aktualnie używaną wersją i tak trzeba nadrabiać z api bądż castów.
Poza tym nie da śię przecież wydać książki opisującej dopiero co wydaną wersje oprogramowania.

I tu się mylisz: http://www.apress.com/book/view/9781430224334 :wink:

“Not yet published”, planowana data wydania to March 10, 2010 :wink:

Poza tym nie podniecałbym się zbytnio bo:

[quote]Rails 3 is a huge new release that includes the combined power of Rails and Merb. Beginning Rails 3 will get you started in learning this new technology and creating dynamic web applications in next to no time.

Install Rails on a Mac, Windows, or Linux system
Understand the Model-View-Controller architecture
Learn the value of databases and how to set up MySQL in Rails
Get instant feedback on your work by testing in the Rails Console
Add Ajax and visual effects to create rich user interfaces
Use and create your own Rails plug-ins[/quote]
Jeśli chcemy się nauczyć powyższych rzeczy to książki na ten temat są dostępne od kilku lat i można z nich się uczyć. Poza tym kim jest Cloves Carneiro Jr. ? :wink:

Rails 3 w większości kompatybilne wstecz a jeśli interesują nas nowości w 3 to trzeba czytać http://yehudakatz.com/ a nie czekać na książki. Jeśli chcemy się po prostu uczyć to The Rails Way jest chyba najlepszą książką. Gdyby każdy programmer z tego forum przeczytał The Rails Way ze zrozumieniem to “Zielona szkoła” nie byłaby potrzeba i przekształciłaby się w “Tajniki Railsów” :wink: A co do AWDWR to nie wiem do końca dlaczego tak niektórzy po niej jadą. Czytałem ją w pierwszej wersji bardzo dawno temu (jak w Polsce o Railsach słyszało w sumie 5 osób) i w sumie była OK wtedy, widziałem później gorsze książki.

Co jest nie teges z Agile … ? To była pierwsza książka z której uczyłem się Railsów. Chyba nawet jakieś nagrody dostała.

Moja też. Pierwsza edycja. Zero railsowych konwencji i ogólnego “rails way of doing shit”, fat controllers, zero RESTa czy projektowania zorientowanego na zasób, brak migracji. Powtórzę do znudzenia: złe nawyki nabrane przez tę książkę odkręcałem potem kilka tygodni w pracy (tylko dzięki temu, że popracowałem z ludźmi którzy mi pokazali jak to powinno się robić). AWDR – nie, nie i jeszcze raz nie!

która jest najbardziej zgodna z rails way, zgaduję The Rails Way ?:slight_smile:

@Artur79: jeśli nie czujesz się jeszcze mocny to zainteresuj się 3. edycją Agile (wersja eng, moim zdaniem nie jest zła, a na pewno lepsza od RailsSpace). Jak już opanujesz materiał to uderzaj w The Rails Way.