Ładowanie fixtures do testów

Witam,
od jakiegoś czasu walczę z dziwnym problemem - na komputerze lokalnym( czy to lapek z win xp, czy stacja z win 7) testy wykonują mi się jak najbardziej poprawnie. Niestety na moim VPSie z Debianem już nie. Co dziwne, bo sama aplikacja uruchomiona w trybie DEV działa jak najbardziej poprawnie. Z analizy błędów doszedłem do wniosku, że nie są ładowane fixtures przed testami, bądź też coś dzieje się z nimi dziwnego, bo dostaję błędy w stylu(zawsze te same):

34) Error: test: TicketsController on GET to #show should not set the flash. (TicketsControllerTest): ActiveRecord::RecordNotFound: Couldn't find Ticket with ID=1113204912 /test/functional/tickets_controller_test.rb:65:in `__bind_1252706131_928624' vendor/gems/thoughtbot-shoulda-2.10.2/lib/shoulda/context.rb:369:in `call' vendor/gems/thoughtbot-shoulda-2.10.2/lib/shoulda/context.rb:369:in `run_current_setup_blocks' vendor/gems/thoughtbot-shoulda-2.10.2/lib/shoulda/context.rb:368:in `each' vendor/gems/thoughtbot-shoulda-2.10.2/lib/shoulda/context.rb:368:in `run_current_setup_blocks' vendor/gems/thoughtbot-shoulda-2.10.2/lib/shoulda/context.rb:350:in `test: TicketsController on GET to #show should not set the flash. '
Taki error powoduje context poniżej. Wspomniany Ticket with ID=111… to tickets(:zwrot_tomka)

context "on GET to #show" do setup do get :show, :id => tickets(:zwrot_tomka).to_param end should_respond_with :success should_render_template :show should_not_set_the_flash should_assign_to :ticket end
Zaś sam :zwrot_tomka wygląda następująco:

zwrot_tomka: category: zwrot employee_name: "Tomek" order_number: 123415 email: "klient@costam.pl" basic_state: "opened" type: "Ticket"
Myślałem, też, że problemem jest jakiś błąd połączenia z bazą, ale podłączyłem tą samą bazę pod development: i działało wszystko tak jak powinno. Czy istnieje jakaś różnica w wykonywaniu testów między windowsem, a linuksem?
Pozdrawiam,
Yax