Konkretnie chodzi mi o IE. Pod firefox zawsze odpalałem swoją aplikację. Kiedy odpaliłem pod IE okazało się, że layout się rozjeżdża. Co robić? czy ktoś już miał taki problem?
To jeszcze zależy o jaki Internet Explorer Ci chodzi. Ten problem ma każdy kto pisze cokolwiek na IE.
Co robić:
-
Potrzebujesz ustalić najniższe wymagania wsparcia dla swojej aplikacji (na zasadzie: “wspieramy Internet Explorer w wersji od 7.0”)
-
Potrzebujesz koputera (lub wirtualnej maszyny) ze środowiskiem (nawet środowiskami) testowym.
-
Potrzebujesz opracować sobie system cyklicznego sprawdzania czy coś się nie “rozjechało”, żeby szybko reagować na problemy, które się na pewno pojawią.
-
Zastanów się nad użyciem frameworka od SASS/CSS np. http://wiki.github.com/chriseppstein/compass - może to znacznie ograniczyć liczbę problemów.
-
Dowiedz się dokładnie z czym mają problemu konkretne przeglądarki i unikaj tego.
Tak. 100% dobrych web designerów
Niestety dobre pokrojenie layoutu to czasem sztuka, szczegolnie jak grafik nie programuje i pusci wodze fantazji
Są 2 wyjścia:
- Olać IE. Tłumaczyć chyba nie trzeba. Poprostu nie wspieramy tego cuda
- Tworząc layout który ma działać na IE - od początku należy kontrolować co się dzieje na IE, czyli regularnie sprawdzać jak to wyglądac w przeglądrce do MS i od razu fixować.
XHTML i CSS bardzo fajne rzeczy… do momentu kiedy nie obejżymy strony w IE
Nie do końca się zgodzę. Według mnie lepiej najpierw dopieścić wygląd w Firefox/Chrome/Safari a dopiero później za pomocą conditional comments poprawiać co trzeba dla IE.
W ten sposób masz stronę działającą dla 65% odbiorców już teraz i ewentualnie czas na poprawkę dla pozostałych (statystyki najbardziej ‘przychylnego’ IE z naszych serwisów).