Layout a inne przeglądarki

Konkretnie chodzi mi o IE. Pod firefox zawsze odpalałem swoją aplikację. Kiedy odpaliłem pod IE okazało się, że layout się rozjeżdża. Co robić? czy ktoś już miał taki problem?

To jeszcze zależy o jaki Internet Explorer Ci chodzi. Ten problem ma każdy kto pisze cokolwiek na IE.

Co robić:

1. Potrzebujesz ustalić najniższe wymagania wsparcia dla swojej aplikacji (na zasadzie: “wspieramy Internet Explorer w wersji od 7.0”)

2. Potrzebujesz koputera (lub wirtualnej maszyny) ze środowiskiem (nawet środowiskami) testowym.

3. Potrzebujesz opracować sobie system cyklicznego sprawdzania czy coś się nie “rozjechało”, żeby szybko reagować na problemy, które się na pewno pojawią.

4. Zastanów się nad użyciem frameworka od SASS/CSS np. http://wiki.github.com/chriseppstein/compass - może to znacznie ograniczyć liczbę problemów.

5. Dowiedz się dokładnie z czym mają problemu konkretne przeglądarki i unikaj tego.

Tak. 100% dobrych web designerów :slight_smile:

Niestety dobre pokrojenie layoutu to czasem sztuka, szczegolnie jak grafik nie programuje i pusci wodze fantazji :wink:

Są 2 wyjścia:

1. Olać IE. Tłumaczyć chyba nie trzeba. Poprostu nie wspieramy tego cuda
  2. Tworząc layout który ma działać na IE - od początku należy kontrolować co się dzieje na IE, czyli regularnie sprawdzać jak to wyglądac w przeglądrce do MS i od razu fixować.

XHTML i CSS bardzo fajne rzeczy… do momentu kiedy nie obejżymy strony w IE :wink:

Nie do końca się zgodzę. Według mnie lepiej najpierw dopieścić wygląd w Firefox/Chrome/Safari a dopiero później za pomocą conditional comments poprawiać co trzeba dla IE.

W ten sposób masz stronę działającą dla 65% odbiorców już teraz i ewentualnie czas na poprawkę dla pozostałych (statystyki najbardziej ‘przychylnego’ IE z naszych serwisów).