link_to nie rozpoznaje prawidło wpisanej ścieżki

Po użyciu gema, translate_routes muszę wpisywać ścieżki w postaci stringa, a nie jak to robiłem do tej pory podając, kontroler i akcję.

Po skorzystaniu z tego gema, routing rozdzilił mi się i teraz wygląda tak:

main_index_pl GET /main(.:format) {:action=>"index", :controller=>"main"} main_index_en GET /en/main(.:format) {:action=>"index", :controller=>"main"} root_pl /(.:format) {:controller=>"main", :action=>"index"} root_en /en(.:format) {:controller=>"main", :action=>"index"}
Wpisałem więc w widoku;

<%= link_to 'HOME', 'root_'+I18n.locale.to_s %>

Ale w linku pojawił się napis ‘root_pl’, a nie ‘/’

A może znacie jakiś inn dobry sposób (gem/plugin) do tłumaczenia adresów url ? Ja sprawdziłem już 3 gemy i albo nie dokumentacja jest niekompletna, albo coś nie działa.

piszesz poprostu root_path, bez _pl i bez apostrofów.

a co do drugiego pytania, to polecam https://github.com/raul/translate_routes

@Artur79, mam pytanie odnosnie tego pluginu, nie wyswietla on domyslnego jezyka w urlu. Zastanawiam sie nad modyfikacja tego dodatku tak zeby pokazywal nawet domyslny jezyk, czy to jest dobre podejscie ? Tylko jak ostatnio chcialem modyfikowac ten dodatek to nie moglem znaleźć informacji jak dodac w tym pluginie wlasny routing, a dokladnie chodzilo mi o root_path ale bez zmiennej locale.

niestety używałem go tylko w standardowy sposób, więc nie wiem czy umożliwia dodanie locali w urlu

zastosowałem ten plugin, tylko mam problem z dodanymi własnymi akcjami, dokładniej:
routes.rb

namespace "admin" do resources :languages do collection do get ':id/activate' => 'languages#activate' end end end
I po zlinkowaniu kontrolera languages otrzymuje komunikat błędu:

No route matches {:controller=>"admin/languages", :action=>"activate", :locale=>"pl"}