link_to

Witam mam problem z link_to. Jak umiejętnie go wstawić w kodzie poniżej zeby wyswietlal odnisnik do college/id

[code]

<%=h @province.name_province %>

Uczelnie:

<%= @province.colleges.collect { |r| r.name_college}.join ('
') %>
[/code] Z gory dzieki za pomoc.

college/id czyli po prostu metoda show z college, czyli jak masz REST’owe sciezki to

[code=ruby]<%= link_to “Moj link”, college_path® %>

Jeśli to ma być w części tej pętli, ze zmienna r, a na to chyba wychodzi

#Wersja nie REST
<%= link_to “Moj link”, “/college/#{r.id}” %>[/code]

cos chyba zle robie bo mi wyskakuje blad

undefined local variable or method `r' for #<ActionView::Base:0x4c5561c>

z railsami to dopiero zaczynam i to moja pierwsza aplikacja

to gdzie ty ten link chcesz miec? wklej kod cały gdzie go wstawiasz w której linijce, bo tak to ciężko powiedzieć, ale coś takiego powinno zadziałać. Tak w ciemno pisze, więc sprawdź:

<%= @province.colleges.collect { |r| link_to (r.name_college), college_path(r) }.join (' <br /> ') %>

nie w tym miejscu wstwilem, bo link_to wstawialem przed @province.colleges.collect :confused:
a jak wstawilem tak jak mi napisales to mam taki blad

compile error C:/INSTAN~1/rails_apps/dyplom/app/views/provinces/show.html.erb:12: syntax error, unexpected ',', expecting '}' _erbout.concat " "; _erbout.concat(( @province.colleges.collect { |r| link_to (r.name_college), college_path(r) }.join (' <br /> ') ).to_s); _erbout.concat "\n" ^

A to nie zadziała? Poprawiłem nawiasy:

<%= @province.colleges.collect { |r| link_to(r.name_college, college_path(r)) }.join (' <br /> ') %>

dodaj jeden nawias

<%= @province.colleges.collect { |r| link_to ((r.name_college), college_path(r)) }.join (' <br /> ') %>

powinno pomóc, a tak w ogóle to od dziwnej strony do tego podchodzisz jeśli się uczysz. Tak w podstawowy sposób który w rails spotkasz wszędzie to było by tak

<% @province.colleges.each do |r| %> <%= link_to (r.name_college, collage_path(r) %><br /> <% end %>
each to dla ciebie na teraz powinna być podstawa. No przynajmniej mnie się tak wydaje.

ooo zadziałało, super. Dzięki panowie 2 dni walczyłem bo chciałem sam do tego dojść ale mi się nie udało. Wielkie dzięki

[quote=gotar]<% @province.colleges.each do |r| %> <%= link_to (r.name_college, collage_path(r) %><br /> <% end %>
[/quote]
Godzina nie sprzyja chyba stawianiu nawiasów w dobrym miejsbu, powinno być oczywiście:

<%= link_to (r.name_college, collage_path(r)) %><br />

Jak zaczynasz to zacznij od prostego bloga, później dodaj kolejne elementy, jakieś menu, nowe działy i tak dalej. Tak ogólnie rzecz biorąc 99% podstawowych rzeczy jakie się pisze to w jakiejś części blogi i podstawa ich pisania daje wiedzę początkową dość dobra. Masz tam relacje Post - Comment, formularze jakieś rest scieżki, widoki trzeba jakieś zrobić, dać komenarze w show postu i tak dalej, jak już będziesz z palca i bez zastanowienia wielkiego takie blogi pisał można iść dalej. No ale tu też każdy ma swój sposób i zdanie.

[quote=hubertlepicki][quote=gotar]<% @province.colleges.each do |r| %> <%= link_to (r.name_college, collage_path(r) %><br /> <% end %>
[/quote]
Godzina nie sprzyja chyba stawianiu nawiasów w dobrym miejsbu, powinno być oczywiście:

<%= link_to (r.name_college, collage_path(r)) %><br />

[/quote]
No no oczywiście ;] Nie sprzyja, znak że trzeba iść spać, bo już mi kilka dni temu praca po 1 w nocy nieźle bokiem, a może błędami do poprawiania z rana wyszła