Listopad - spotkanie :)

Po przedłużonej wakacyjnej przerwie wracamy do wrugowania, trzeba wreszcie pozbierać dobrych programistów Ruby w jednym miejscu :wink:

Miejsce: jak zwykle (okolice Emerald Pubu i szkoła językowa obok)
Czas: pierwszy wtorek listopada (4.11), godzina 19:00

Na pewno będą krótkie prezentacje o:

1. sprawdzaniu “ludzkości” użytkowników, od prostych mechanizmów CAPTCHA po te najbardziej odjechane (właściwie to prezentacja będzie skupiona na tym najbardziej odjechanym); od tego miejsca odpłyniemy trochę w kwestię security i autoryzacji
  2. niekonwencjonalnym użyciu ERB i pomyśle, który powinien podpasować programistom wszystkich (bez wyjątku) języków, oraz oczywiście brainstorm na temat możliwości, zagrożeń i perspektyw

Jak widać tematy z założenia na krótką (15 minut?) prezentację, po której powinna nastąpić żywa i nieskrępowana wymiana poglądów, obserwacji, wątpliwości i pomysłów.

Oczywiście lista prezentacji/tematów jest wciąż otwarta, cały miesiąc do dnia “0”, więc zapraszamy do wystąpienia ze swoimi ciekawostkami rubiowymi :slight_smile:

Jak na tym się nie pojawię, to możecie wpaść do mnie i skopać mi tyłek.

Rewelacja, czyli tak czy siak się wreszcie poznamy :smiley:

Fajnie macie, spotkania, wymiana doświadczeń, piwko … A u mnie w Trójmieście nawet o 3campie nie słychać

Na linii Trójmiasto-Warszawa fajne IC i Ex jeżdżą - także zapraszamy :smiley:

Poza tym nie “fajnie macie”, tylko “fajnie wzięliście dupy w troki i sobie zorganizowaliście” :wink:

Coś mi się zdaje, że wpadnę do was z Krakowa. U nas KRUG ostatnio kuleje, a poza tym IC to niecałe 3 godziny :slight_smile:

Jako osoba świeża w temacie RoR z miłą chęcią pojawię się w roli obserwatora wydarzeń…
Chyba że tylko dla dobrych programistów to spotkanie :slight_smile:

Przed chwilą wszedłem na forum żeby przypomnieć sobie adres szkoły Mike’a przed wyjściem na spotkanie. Patrzę a tu zonk. Spotkanie jest w pierwszym tygodniu LISTOPADA. Ubzdurałem sobie że to spotkanie jest dziś :smiley: Nic to, będzie trzeba czekać do 4.11.

Jeżeli będzie czas na prezentację to mógłbym przygotować coś o GRAILS(klonie Railsów napisanym w groovy). Od paru miesięcy mam okazję bawić się tym trochę i mógłbym zrobić porównanie z Railsami(jest kilka na prawdę ciekawych różnic). Oczywiście jeżeli ten temat nie za bardzo odbiega od tematyki naszych spotkań :slight_smile:

@Bromek: za mało nas na razie, żeby wybrzydzać :smiley: A tak poważnie to przybywaj. Co prawda to “Ruby user’s group” i staramy się być framework-agnostic (a w każdym razie nie być “Rails Users Group”, chociaż siłą rzeczy wszyscy znani mi programiści Ruby to programiści Railsów oczywiście), ale powinno Ci podpasować :slight_smile:

@Piachoo: osobiście chciałem poznać groovy on grails od dobrego kwartału, więc z przyjemnością obejrzę Twoją prezentację.

Ja też chętnie dowiem się czegoś o grailsach. Kilka słów o groovim też może się przydać.

Na sieci widzę głównie jakieś bzdurne porównania na granicy flamewarów, a na odpowiednie wgryzienie trochę mi czasu brakuje :wink:

[quote=Tomash]@Bromek: za mało nas na razie, żeby wybrzydzać :smiley: A tak poważnie to przybywaj. Co prawda to “Ruby user’s group” i staramy się być framework-agnostic (a w każdym razie nie być “Rails Users Group”, chociaż siłą rzeczy wszyscy znani mi programiści Ruby to programiści Railsów oczywiście), ale powinno Ci podpasować :slight_smile:
…[/quote]
Na pewno podpasuje :slight_smile:

To już niedługo, mam nadzieję że czas zarezerwowany i będzie z nim się spotkać :smiley:

Spotykamy się w pubie, czy w szkole językowej?

W pubie, do szkoły idziemy po godzinie :slight_smile:

Szedłem, szedłem i… nie doszedłem :confused:

Opowiedzcie jak było. Jakieś prezentacje się odbyły? Można coś obejrzeć? I jak z frekwencją?

Frekwencja była słaba, łącznie 5 czy 6 osób, więc ograniczyliśmy się do ożywionej dyskusji w pubie - gdzie w skrócie wyłożyłem pomysły z prezentacji :slight_smile:

Wszyscy, którzy nie dotarli, dostaną szansę na rehabilitację w pierwszy wtorek grudnia. To się tyczy także “frequent offenders” Piachaa i Drogomira :wink:

a mnie się bardzo podobało, zawsze to fajnie pogadać z kumatymi gostkami :wink: