Po przedłużonej wakacyjnej przerwie wracamy do wrugowania, trzeba wreszcie pozbierać dobrych programistów Ruby w jednym miejscu
Miejsce: jak zwykle (okolice Emerald Pubu i szkoła językowa obok)
Czas: pierwszy wtorek listopada (4.11), godzina 19:00
Na pewno będą krótkie prezentacje o:
sprawdzaniu “ludzkości” użytkowników, od prostych mechanizmów CAPTCHA po te najbardziej odjechane (właściwie to prezentacja będzie skupiona na tym najbardziej odjechanym); od tego miejsca odpłyniemy trochę w kwestię security i autoryzacji
niekonwencjonalnym użyciu ERB i pomyśle, który powinien podpasować programistom wszystkich (bez wyjątku) języków, oraz oczywiście brainstorm na temat możliwości, zagrożeń i perspektyw
Jak widać tematy z założenia na krótką (15 minut?) prezentację, po której powinna nastąpić żywa i nieskrępowana wymiana poglądów, obserwacji, wątpliwości i pomysłów.
Oczywiście lista prezentacji/tematów jest wciąż otwarta, cały miesiąc do dnia “0”, więc zapraszamy do wystąpienia ze swoimi ciekawostkami rubiowymi
Przed chwilą wszedłem na forum żeby przypomnieć sobie adres szkoły Mike’a przed wyjściem na spotkanie. Patrzę a tu zonk. Spotkanie jest w pierwszym tygodniu LISTOPADA. Ubzdurałem sobie że to spotkanie jest dziś Nic to, będzie trzeba czekać do 4.11.
Jeżeli będzie czas na prezentację to mógłbym przygotować coś o GRAILS(klonie Railsów napisanym w groovy). Od paru miesięcy mam okazję bawić się tym trochę i mógłbym zrobić porównanie z Railsami(jest kilka na prawdę ciekawych różnic). Oczywiście jeżeli ten temat nie za bardzo odbiega od tematyki naszych spotkań
@Bromek: za mało nas na razie, żeby wybrzydzać A tak poważnie to przybywaj. Co prawda to “Ruby user’s group” i staramy się być framework-agnostic (a w każdym razie nie być “Rails Users Group”, chociaż siłą rzeczy wszyscy znani mi programiści Ruby to programiści Railsów oczywiście), ale powinno Ci podpasować
@Piachoo: osobiście chciałem poznać groovy on grails od dobrego kwartału, więc z przyjemnością obejrzę Twoją prezentację.
[quote=Tomash]@Bromek: za mało nas na razie, żeby wybrzydzać A tak poważnie to przybywaj. Co prawda to “Ruby user’s group” i staramy się być framework-agnostic (a w każdym razie nie być “Rails Users Group”, chociaż siłą rzeczy wszyscy znani mi programiści Ruby to programiści Railsów oczywiście), ale powinno Ci podpasować
…[/quote]
Na pewno podpasuje