Localhost problem

Od paru dni poznaję Railsy z pomocą książki “Ruby on Rails Wprowadzenie”. Nie jestem programistą, robię to z czystej ciekawości i …z przyjemnoscią! Po wydaniu komendy >rake migrate
otrzymuję komunikat:
rake aborted!
syntax error on line 18, col 2: ` host: localhost’

(See full trace by running task with --trace).
Jeśli was wkurzam, zapewne tym “prostym”(wszystko jest względne) pytaniem to zamilknę.
Jeśli ktoś ma cierpliwość dla “zielonego” to z góry dziękuję za pomoc.
O co tu chodzi i jak z tym sobie poradzić?
Używam Ubuntu 7.04, a oprogramowanie ściagnąłem z repo…

Spróbuj “rake db:migrate” i zobacz czy masz ten sam błąd.

EDIT:

Ok, szybki research (http://www.google.pl/search?q=syntax+error+on+line+18%2C+col+2%3A+`++host%3A+localhost’&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a) , pierwszy wynik. Wygląda na to, że edytując plik database.yml użyłeś tabulatorów zamiast spacji. Masz zapewne:

[tab]host: localhost

a ma być

[space]host: localhost

Cierpliwość to pewnie tutaj wszyscy mają, ale wkurzyć (mnie, nas) mogłeś bo nawet nie pofatygowałeś się o wpisanie błędu na google…

offtopic: btw, data na forum jest o godzinę do przodu :).

Po wykonaniu komendy rake db:migrate otrzymuję identyczny komunikat

Odpowiedź masz 2 posty wyżej. Piszę to, bo jeśli zaglądasz na forum i używasz “Pokaż nowe posty od ostatniej wizyty” to nie zobaczysz tamtego edytowanego postu.

Radarek’u - nie wkurza mnie twoje założenie a priori o mojej znajomości angielskiego, a raczej niepotwierdzenie tego faktu w rzeczywistości.
Wracając do tematu
w pliku database.yml zmieniłem tabulacje na spacje, lecz to nie pomaga.
Wyrzuca mi: “rake aborted!
syntax error on line 18, col 1: ` host: localhost’”

Mają być 2 spacje.

development: [space][space]adapter: mysql [space][space]database: blog [space][space]username: root [space][space]password: haslo [space][space]host: localhost
Co do języka. Nie do końca Cię zrozumiałem, ale jeśli nie umiesz za bardzo angielskiego to ciężko Ci będzie cokolwiek zrobić. Wystarczy znać podstawy żeby spokojnie czytać wpisy techniczne, dokumentacje itp.

Nie pomaga, wydaję mi się, że to wina gdzieś w mysql. Dzisiaj passs… Jutro też będzie dzień…Dzięki!!!

tadek, wklej caly plik database.yml. Moze to cos nam powie

Nie baza, tylko syntax error, błąd składni? :slight_smile:

A może takie coś pomoże:
[space][space]host:[space]localhost

Pozdrawiam

Rzeczywiście liczenie spacji pomogło. Obecnie po wydaniu komendy rake migrate lub rake db:migrate otrzymuję komunikat: rake aborted!
No such file or directory - /tmp/mysql.sock

(See full trace by running task with --trace)

Wydaję mi się, że należy dodać odpowiednią ścieżkę do bazy. Moja jest taka: /var/run/mysqld/mysqld.sock. Pewno w pliku database.yml, ale jak? w którym miejscu i z jaka komendą? Ile spacji…

Zamiast host ustaw socket…

socket: /var/run/mysqld/mysqld.sock

Z cyklu, “czy wiesz że”:
Korzystając z http://www.google.pl możesz znaleźć odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań.

[quote=tadek]Rzeczywiście liczenie spacji pomogło. Obecnie po wydaniu komendy rake migrate lub rake db:migrate otrzymuję komunikat: rake aborted!
No such file or directory - /tmp/mysql.sock

(See full trace by running task with --trace)

Wydaję mi się, że należy dodać odpowiednią ścieżkę do bazy. Moja jest taka: /var/run/mysqld/mysqld.sock. Pewno w pliku database.yml, ale jak? w którym miejscu i z jaka komendą? Ile spacji…[/quote]
Rozumiem już czemu w pierwszym poście napisałeś o cierpliwości. Rzeczywiście, trzeba trochę jej mieć na takich jak Ty :wink: Pierwszy raz spotykam się z problemem źle wstawionych spacji do pliku database.yml. Przecież ten plik po założeniu ma prawidłową strukturę i wystarczy pozmieniać tylko odpowiednie wartości.

Mówią, że społeczeństwo railsowe jest baaardzo cierpliwe. Z tym, że to może się niedługo zmienić gdyż co raz więcej ludzi dołączających do tego (jakże zaszczytnego:)) grona, reprezentuje postawę “nie działa mi, proszę pomóżcie” (i tutaj płacz).

HURRRAAA!!! Działa, dzięki Wam! Dziękuję za okazaną cierpliwość i pomoc!