Logowanie do bazy danych - MongoDB

Potrzebuję pomocy z MongoMapperem. Chcę zrobić aplikację, która będzie wymagała do działania podania od użytkownika nazwy, loginu i hasła do bazy danych. Da się to zrobić na kilka sposobów, ja wybrałem najprostszy - dane te wczytuję z konsoli przy odpalaniu programu. Moim problemem jest to jak sprawdzić, czy prawidłowo połączyłem się z bazą danych. Wcześniej robiłem to z Oracle i ActiveRecord i taki sposób okazał się skuteczny :

[code]ActiveRecord::Base.establish_connection(
:adapter => “oracle_enhanced”,
:username => login,
:password => password,
:host => “localhost”,
:database => “xe”
)

begin
  ActiveRecord::Base.connection
  return true
rescue
  return false
end[/code]

Przy nieprawidłowych danych metoda connection wywalała się, zwracałem false i wyświetlałem komunikat o niezalogowaniu. Teraz jest kwestia tego, jak coś takiego mogę osiągnąć w Mongo. Na razie mam :

begin MongoMapper.connection = Mongo::Connection.new('localhost', 27017, :logger => Rails.logger) MongoMapper.database = db MongoMapper.database.authenticate(login, password) rescue puts "Niestety, połączenie nieudane" exit end
Jeżeli baza nie jest uruchomiona to metoda connection się wywala, natomiast nie wiem jaką metodą sprawdzić czy podałem poprawne dane użytkownika.

http://rdoc.info/rdoc/mongodb/mongo-ruby-driver/blob/5864e4c776e4c3c1cb034d83cec58da5536d26e9/Mongo/DB.html#authenticate-instance_method

wyglada na to ze authenticate zwraca bool czy sie udalo.

Działa, ślepiec ze mnie :wink: wielkie dzięki!