Kurde nie moge sobie poradzic sobie z banalną sprawą, a mianowicie. Jak wyjśc z danymi z macierzy. Oczywiście znalazłem sobie regułke ale coś mi nie działa. Prosze o pomoc
No sorry może zakręciłęm troche. Mamy coś w macierzy []. I chcem żeby to nie było już w tej macierzy.
Domyślam się, że mówisz o Tablicy. Na podanej wcześniej stronie masz spis wszystkich metod, jakie Ci udostępnia Array. Wśród nich znajdziesz również taką, która usuwa element z tablicy.
Tak właściwie, to każdą tablicę można utożsamić z macierzą 1xn - pod warunkiem, że wartości w niej będą wartościami liczbowymi.
A metoda, której poszukujesz, to zapewne slice!.
stąd właśnie moje domysły dot. tablicy
a to niby dlaczego?
Dlatego, że (jeśli dobrze pamiętam), macierz jest funkcją {1,…,n} x {1,…,k} -> P, gdzie P jest pierścieniem z jedynką (nie pamiętam, czy przemiennym). Inaczej trudno byłoby raczej zdefiniować takie macierzowe działania jak mnożenie, dodawanie, mnożenie przez skalar, odwrotność itd. A z reguły rozważa się macierze nad ciałem.
Fakt, że użyłem skrótu myślowego, bo elementy tych struktur algebraicznych nazywa się często po prostu liczbami.
hmm, nie czuję się na siłach, aby polemizować z Twoją definicją, ale macierze możesz stosować również do obliczeń symbolicznych, i taka macierz wciąż jest poprawna.
Ja również się nie będę upierał. Korzystałem z definicji zaczerpniętej (tzn. tak jak ją zapamiętałem ) z książki mojego wykładowcy algebry liniowej, ale z tego co patrzyłem w internecie, macierze nieraz definiuje się również jako macierze nad (dowolnym) zbiorem.