Mam kłopot z Gemfile ratunku poproszę :)

z tym grep, chociaż nie wiem jak w windows, czy to pójdzie to tak:

[code]grep -Ri “co chce znalezc” gdzie

np:

grep -Ri “rails” .[/code]
poszuka slowa rails tu i w katalogach ponizej nie patrzac na duze male litery poczynajac od katalogu w ktorym jestes

gotar@laptop ~/Tmp/flutie [master] $ grep -Ri 'rails' . ./flutie.gemspec: s.add_development_dependency('rails', '3.0.8') ./config/routes.rb:Rails.application.routes.draw do ./lib/flutie.rb: require 'flutie/engine' if defined?(Rails) ./lib/flutie/engine.rb: class Engine < Rails::Engine
i tak dalej

Kolejne pytania.

Czy problem jest tylko kiedy próbujesz wykonać operacje przez bunclera? Czy przykładowo ‘gem install <jakis_gem>’ działa ok?
Spróbuj z konsoli wykonać: (z tego co widzę masz zainstalowane cygwin albo coś takiego)

wget 'http://rubygems.org/specs.4.8.gz'

Czy plik jest pobierany? Jak długo?

Odezwij się do mnie na gtalka (wysyłałem Ci prośbę o autoryzację) to załatwimy to szybciej, przez forum ciężko się debuguje :).

Wysłałem wiadomośc na gtalku:)

Problem po walkach rozwiazany. Z tego co mowil radarek istnieje jakis blad w instalatorze ruby :slight_smile: Moze on sam sie wypowie obszerniej. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Dla potomnych. Problemem okazała się sama instalka rubiego 1.9.2. Gdy instalowaliśmy wersję z ‘exeka’ to nie działały w ogóle żadne połączenia po tcp z poziomu rubiego. Natomiast zainstalowanie wersji z ‘zipa’ nie sprawiało takich problemów. Dziwne, ale mam świadka że tak było :P.

Pierwsze koty za płoty, myślę, że jak Vallhalena wciągnie ruby i railsy oraz zobaczy jak wolne jest odpalanie rubiego/railsów/rake/testów pod windowsem to prędzej czy później zrobi to co większość z nas robiła w przeszłości: przejdzie na linuksa :P.