I teraz problem polega na tym, że jakkolwiek zmodyfikuję gemfilea (dopisuje linijki które widze w tutku) to po wpisaniu w terminalu “bundle install” dostaję błędy.
oraz
Chciałbym skrupulatnie przebrnąć przez cały tutorial a tu taki problem. Z czego on wynika? Możecie pomóc we właściwym rozpisaniu gemfile żeby zadziałał ?
PS: Wiem, że w tej wersji railsów którą sobie zainstalowałem mogą pojawiac się błędy ale chyba dobrze robiłęm instalując najnowsze jeżeli korzystam z takiego najbardziej aktualnego poradnika?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Użyłem polecenia bundle update z nadzieją, że coś to da i po chwili dostalem komunikat “Your bundle is updated!”[/quote]
bundle update - aktualizuje gemy z Gemfile.
Vayneyksowi chodziło o:
gem update bundler (aktualizacja), lub
gem uninstall bundler
gem install bundler (reinstalacja)
Oj już bez przesady Mój laptop służy mi również do pracy a tam niestety potrzebuje wielu app których odpowiedników nie toleruje (np gimp to jakaś padaka imo)
Sprobuje uzyc starszego rails installera zobaczymy jak sie wowczas zachowa i napisze o wynikach.
Starszy rails installer nic nie zmienił dalej te same błędy. Pomoooocccyyyy
Nie tego dotyczy mój kłopot z gemfilem W tej chwili korzystam z photoshopa w wersji trial pozniej zas bede musial uzywac gimpa (wykonuje proste rzeczy ale photoshop jakos najbardziej mi podpasowuje)
Wracajac do temalu. Odpale sobie na wirtualnej maszynie linuxa ubuntu i sprawdze czy tam zechca zadzialac railsy normalnie
Może na firewallu blokujesz dostęp do rubygems? Z tego co pamiętam to ostatnio Windowsy nie lubią jak programy próbują pobierać coś z internetu. Popatrz także w pliku host czy przypadkiem nie nadpisujesz IP rubygems.org. No i podaj swój traceroute do rubygems.
Śledzenie trasy do rubygems.org [72.4.120.124]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:
1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 10 ms 8 ms 9 ms 89-74-48-1.dynamic.chello.pl [89.74.48.1]
3 9 ms 9 ms 9 ms 89-75-8-1.dynamic.chello.pl [89.75.8.1]
4 36 ms 36 ms 35 ms 84.116.252.37
5 37 ms 35 ms 62 ms 84.116.252.209
6 43 ms 35 ms 37 ms 84.116.134.189
7 36 ms 34 ms 37 ms de-fra01a-ri2-xe-1-0-0.aorta.net [213.46.179.97]
PS: Zainstalowałem sobie ubuntu na wirtualnej maszynie i wiecie co? Tam wszystko działa włącznie z łaczeniem do ruby.org czy to może nasuwać jakies inne rozwiązanie problemu pod windowsem niż “na potrzeby nauki odpalaj wirtuala i tam cioraj” ?
No dobra nadal nic (już chyba przeczytałem wszystko co się dało). Zapytam inaczej. Czy mogę potrzebne gemy pobierać ręcznie (z rubygems.org) i jeśli tak to gdzie je wkładać i jak z takimi ręcznie zasysanymi gemami poczynać? Dzięki za pomoc wszystkim cierpliwym.
PS: wywalenie plików rake.gemspec tez nic nie dało
To jest ten moment, kiedy musisz pójść o 1 krok dalej i grzebać w źródłach. Pierwsza sprawa: przegrepuj katalog z zainstalowanym rubym po komunikatach, które dostajesz. Czy ten “could not reach rubygems repository” występuje dokładnie w takiej formie? Grepowałem u siebie po takiej treści, ale niczego nie znalazłem.
Btw, jaka wersje rubiego i rubygems? (ruby -v, gem -v)