Mam kłopot z Gemfile ratunku poproszę :)

Witam walczę sobie dzielnie z tutorialem stąd: ruby.railstutorial.org i jestem dokładnie tutaj: http://ruby.railstutorial.org/chapters/static-pages#top

Mój gemfile wyglada tak:

[code]source ‘http://rubygems.org

gem ‘rails’, ‘3.1.0.rc5’

Bundle edge Rails instead:

gem ‘rails’, :git => ‘git://github.com/rails/rails.git’

gem ‘sqlite3’

Gems used only for assets and not required

in production environments by default.

group :assets do

gem ‘sass-rails’, “~> 3.1.0.rc”
gem ‘coffee-rails’, “~> 3.1.0.rc”
gem ‘uglifier’
end

gem ‘jquery-rails’

Use unicorn as the web server

gem ‘unicorn’

Deploy with Capistrano

gem ‘capistrano’

To use debugger

gem ‘ruby-debug19’, :require => ‘ruby-debug’[/code]

“całość” railsów instalowałem przy użyciu http://railsinstaller.org/ w wersji 2.0

I teraz problem polega na tym, że jakkolwiek zmodyfikuję gemfilea (dopisuje linijki które widze w tutku) to po wpisaniu w terminalu “bundle install” dostaję błędy.

oraz

Chciałbym skrupulatnie przebrnąć przez cały tutorial a tu taki problem. Z czego on wynika? Możecie pomóc we właściwym rozpisaniu gemfile żeby zadziałał ?

PS: Wiem, że w tej wersji railsów którą sobie zainstalowałem mogą pojawiac się błędy ale chyba dobrze robiłęm instalując najnowsze jeżeli korzystam z takiego najbardziej aktualnego poradnika?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.

To wygląda tak, jakby on nie mógł się połączyć z rubygems.org. Nie masz tam jakiegoś proxy, albo czegoś, co Ci może blokować te połączenie?

zaktualizuj bundlera, bądź wywal i zainstaluj jeszcze raz.

Nic takiego nie występuje. Nie korzystam z proxy, nie mam firewalla ani antyświrusa :slight_smile:

Użyłem polecenia bundle update z nadzieją, że coś to da i po chwili dostalem komunikat “Your bundle is updated!”

Teraz pytanie w jaki sposób powinienem poszerzyć mój standardowy gemfile o potrzebne rzeczy żeby się zassały?

Kiedy mój Gemfile wygląda tak:

[code]source ‘http://rubygems.org

gem ‘rails’, ‘3.1.0.rc5’

Bundle edge Rails instead:

gem ‘rails’, :git => ‘git://github.com/rails/rails.git’

gem ‘sqlite3’

Gems used only for assets and not required

in production environments by default.

group :assets do

gem ‘sass-rails’, “~> 3.1.0.rc”
gem ‘coffee-rails’, “~> 3.1.0.rc”
gem ‘uglifier’
end

group :development do <— to dodałem
gem ‘rspec-rails’, ‘2.6.1’
end

group :test do <---- to dodałem
gem ‘rspec-rails’, ‘2.6.1’
gem ‘webrat’, ‘0.7.1’
end

gem ‘jquery-rails’

Use unicorn as the web server

gem ‘unicorn’

Deploy with Capistrano

gem ‘capistrano’

To use debugger

gem ‘ruby-debug19’, :require => ‘ruby-debug’[/code]

Też dostaję ten błąd

Uploaded with ImageShack.us

Już nie wiem co z tym zrobić.

Użyłem polecenia bundle update z nadzieją, że coś to da i po chwili dostalem komunikat “Your bundle is updated!”[/quote]
bundle update - aktualizuje gemy z Gemfile.
Vayneyksowi chodziło o:
gem update bundler (aktualizacja), lub
gem uninstall bundler
gem install bundler (reinstalacja)

Dzięki za cenne uwagi. (NA początku tutoriala jeszcze nie było to dobrze wytłumaczone :slight_smile:

Aktualizacja nie wypala dostaję taki błąd:

Więc odinstalowałem (Odinstalował się bez problemu)

I po komendzie install dostaję taki oto błąd.

to jest kara za używanie windowsa :slight_smile:

Oj już bez przesady :stuck_out_tongue: Mój laptop służy mi również do pracy a tam niestety potrzebuje wielu app których odpowiedników nie toleruje :stuck_out_tongue: (np gimp to jakaś padaka imo)

Sprobuje uzyc starszego rails installera zobaczymy jak sie wowczas zachowa i napisze o wynikach.

Starszy rails installer nic nie zmienił dalej te same błędy. Pomoooocccyyyy :frowning:

Z ciekawości, a jakiej alternatywy używasz?

Nie tego dotyczy mój kłopot z gemfilem :stuck_out_tongue: W tej chwili korzystam z photoshopa w wersji trial pozniej zas bede musial uzywac gimpa (wykonuje proste rzeczy ale photoshop jakos najbardziej mi podpasowuje)

Wracajac do temalu. Odpale sobie na wirtualnej maszynie linuxa ubuntu i sprawdze czy tam zechca zadzialac railsy normalnie :confused:

Może na firewallu blokujesz dostęp do rubygems? Z tego co pamiętam to ostatnio Windowsy nie lubią jak programy próbują pobierać coś z internetu. Popatrz także w pliku host czy przypadkiem nie nadpisujesz IP rubygems.org. No i podaj swój traceroute do rubygems.

Mam zupełnie wyłączoną zaporę więc nie może chyba nic blokować?

Co do pliku hosts to mam normalny plik bez żadnych zmian.

Co do tracerouta:

[code]Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright © 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Vallhalen> tracert rubygems.org

Śledzenie trasy do rubygems.org [72.4.120.124]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1 * * * Upłynął limit czasu żądania.
2 10 ms 8 ms 9 ms 89-74-48-1.dynamic.chello.pl [89.74.48.1]
3 9 ms 9 ms 9 ms 89-75-8-1.dynamic.chello.pl [89.75.8.1]
4 36 ms 36 ms 35 ms 84.116.252.37
5 37 ms 35 ms 62 ms 84.116.252.209
6 43 ms 35 ms 37 ms 84.116.134.189
7 36 ms 34 ms 37 ms de-fra01a-ri2-xe-1-0-0.aorta.net [213.46.179.97]

8 36 ms 37 ms 35 ms 213.46.179.6.aorta.net [213.46.179.6]
9 36 ms 34 ms 37 ms ffm-bb2-link.telia.net [80.91.252.175]
10 130 ms 132 ms 130 ms ash-bb1-link.telia.net [80.91.246.62]
11 134 ms 132 ms 132 ms rackspace-ic-138625-ash-bb1.c.telia.net [213.248
.98.218]
12 133 ms 137 ms 134 ms vlan905.core5.iad2.rackspace.net [72.4.122.10]
13 136 ms 135 ms 132 ms aggr301a-1-core5.iad2.rackspace.net [72.4.122.12
1]
14 133 ms 133 ms 132 ms rubygems.org [72.4.120.124]

Śledzenie zakończone.

C:\Users\Vallhalen>[/code]
Czy to coś mówi? :slight_smile:

PS: Zainstalowałem sobie ubuntu na wirtualnej maszynie i wiecie co? Tam wszystko działa włącznie z łaczeniem do ruby.org :confused: czy to może nasuwać jakies inne rozwiązanie problemu pod windowsem niż “na potrzeby nauki odpalaj wirtuala i tam cioraj” ? :stuck_out_tongue:

Walczę dziś cały dzień i nic. Jest ktoś bystry z pomysłem na poprawienie tego co mi sie dzieje z połączeniem? :frowning:

PS: Warszak widze z Gdyni :d Miło spotkać ludzi ze swojego maista :smiley:

zobacz czy nie masz w /etc/hosts czegos w stylu xxx.xxx.xxx.xxx rubygems.org - jesli tak to wywal te linijke

Trochę na oślep. Garść linków:
http://groups.google.com/group/rubyinstaller/browse_thread/thread/a55630a55496e814/

http://www.ruby-forum.com/topic/214757#932314

Spróbuj wywalić pliki rake.gemspec

Podpowiesz w jaki sposób?

No własnie nic takiego tam nie ma :confused: mam zupełnie domyślny plik hosts

EDIT 2: A może to być wina tego, że do instalacji wszystkiego na Windowsie używam railsinstallera?

No dobra nadal nic :confused: (już chyba przeczytałem wszystko co się dało). Zapytam inaczej. Czy mogę potrzebne gemy pobierać ręcznie (z rubygems.org) i jeśli tak to gdzie je wkładać i jak z takimi ręcznie zasysanymi gemami poczynać? Dzięki za pomoc wszystkim cierpliwym.

PS: wywalenie plików rake.gemspec tez nic nie dało :confused:

Da się, ale to będzie dla Ciebie piekło - zależności, updatey itd. To już lepiej działać na wirtualnie zainstalowanym linuxie.

To jest ten moment, kiedy musisz pójść o 1 krok dalej i grzebać w źródłach. Pierwsza sprawa: przegrepuj katalog z zainstalowanym rubym po komunikatach, które dostajesz. Czy ten “could not reach rubygems repository” występuje dokładnie w takiej formie? Grepowałem u siebie po takiej treści, ale niczego nie znalazłem.

Btw, jaka wersje rubiego i rubygems? (ruby -v, gem -v)

O krok dalej XD kiedy ja nawet jeszcze “przygody” nie zaczalem :stuck_out_tongue:

Ehhh zrobilem wszystko tak jak umialem nie wiem czy poprawnie. Screeny ponizej

Zawsze mogę ominąć rozdział w książce który mówi o testach ale na litość chciałbym przy pierwszym czytaniu tez sie cos o tym dowiedziec :stuck_out_tongue: