[quote=meal]No to widzę, że mnie fajny event ominął :<
tomash, drogus - będziecie gdzieś publikować slajdy?[/quote]
@meal: na moich slajdach nic praktycznie nie ma, bo w 90% to był live coding. Ale postaram się skompilować najważniejsze zagadnienia, opiszę kod, którego używałem w przykładach i wrzucę to w najbliższych dniach, żeby osoby, które są zainteresowane miały jakiś punkt odniesienia
Moja były na githubie jeszcze przed prezką https://github.com/tomash/showoff-wrug-deface
Z Drogomirowych slajdów niczego się nie dowiesz, cały kontent prezentacji był mówiony i livehakowany. Trza przychodzić, ot co!
Chłodna 25 przychodzi na myśl, ale nie będzie za mało miejsca?
Dziwne, to by znaczyło, że kilka workerów mogło by zacząć ogarniać ten sam job. Chyba, że jest to inaczej zabezpieczone…[/quote]
delayed_job rozwiązuje ten problem w inny sprytny sposób.
Wykorzystuje fakt że, pojedyńcze zapytania (tu: UPDATE) zawsze wykonują się atomowo i transakcyjnie.
delayed_job w jednym zapytaniu odszukuje joby i jednocześnie oznacza je jako “wzięte”: kod.
Dzięki temu nie musi jawnie używać transakcji, bo w relacyjnych bazach danych z włączonym auto-commitem każde zapytanie i tak wykonuje się w ACID-owej transakcji.
Wciąż jednak trzeba się upewnić czy w danym RDBMS-ie auto-commit oznacza transakcję ACID z pełnym I, to znaczy w pełni wyizolowaną. Nie mam co do tego pewności. Wydaje mi się, że poziom izolacji powinien być podniesiony nawet jeśli to tylko jedne zapytanie. W kodzie delayed_job tego brakuje.[/quote]
Ten brak jawności mnie rzeczywiście zmylił, fajny trick.
Na dole się zmieścimy, ale póki co musimy zakładać, że będzie bez alko, a sama Chłodna 25 jest kawałek od traktów komunikacyjnych i fajnych pubów.
Zapytam w Śródmiejskiej, czy by w takie coś nie weszli – i pogadam z khalasem jakie mają plany.
Mnie się wydaje, że nie, sala na dole jest akurat.
[quote=drogus][quote=meal]No to widzę, że mnie fajny event ominął :<
tomash, drogus - będziecie gdzieś publikować slajdy?[/quote]
@meal: na moich slajdach nic praktycznie nie ma, bo w 90% to był live coding. Ale postaram się skompilować najważniejsze zagadnienia, opiszę kod, którego używałem w przykładach i wrzucę to w najbliższych dniach, żeby osoby, które są zainteresowane miały jakiś punkt odniesienia[/quote]
Byłbym bardzo wdzięczny, miałem się na WRUGu pojawić, ale jakoś godzinę przed eventem wypadła mi pilna prywatna sprawa i się jednak nie udało
Strzeliłem nocię i screencasta: http://piotrsarnacki.com/2012/03/25/ruby-debug/
Na początku miała być tylko nocia, ale opisywanie jak działa debugger używając tekstu jest dość ciężkie.