Microsoft surface pro

Witam,

Jako że nosze się z zamiarem nabycia tego sprzętu w przyszłym roku ciekawi mnie co społeczność tego forum o nim sądzi. Prosze się nie wypowiadać o Surface RT tylko o wersji Pro. Sprzęt nie jest jeszcze w sprzedaży ale specyfikacja i cena są już znane a na youtube można znależć kilka prezentacji.

Does it run linux? :wink:

Rozumiem że Tomash’owi Windows 8 nie przypadł do gustu :wink:

Idź do sklepu i pobaw się chwilę. Jak z każdym innowacyjnym sprzętem :wink:

W internecie 90% ludzi mówi że ten produkt strasznie ssie i że się nie nadaje do niczego. Ja nie używałem, więc wolę się nie wypowiadać :wink:

[quote=sebcioz]Idź do sklepu i pobaw się chwilę. Jak z każdym innowacyjnym sprzętem :wink:

W internecie 90% ludzi mówi że ten produkt strasznie ssie i że się nie nadaje do niczego. Ja nie używałem, więc wolę się nie wypowiadać ;)[/quote]
Racja, widziałem filmiki pokazujące że prosta gra potrafi się ścinać na tym sprzęcie tylko że to były filmiki dotyczące Surface’a z Windowsem RT, Surface z Windowsem PRO ma mieć znacznie mocniejszą specyfikacje.

Dobra uwaga. Tani nie będzie (między 3 a 4 tys) i właśnie tu nasuwa się pytanie czy nie warto wydać tyle pieniędzy za coś co łączy w sobie zalety laptopa i tabletu i na czym w dodatku możemy odpalać aplikacje ze starszych windowsów? Co o tym sądzicie?

Za 3-4 tysiące to możesz kupić całkiem mocnego laptopa z dotykowym ekranem i windows 8.
Tablet to – sorry – ale po prostu zabawka czy gadżet. Dopiero po dołożeniu sprzętowej klawiatury ma potencjał żeby zostać narzędziem do pracy programisty.

Tomash z tego co mi wiadomo surface pro ma mieć pełną funkcjonalność laptopa więc w czym problem? Klawiatura sprzętowa też jest (można ją dokupić osobno ale jest). Dodatkowo co mi by bardzo odpowiadało, mogę go używać jak zwykły tablet czyli nieduże urządzenie do internetu, filmów itp. Ja osobiście nie zamierzam na nim programować, wystarczy mi to co napisałem + pogranie od czasu do czasu w jakąś strategie tj. Europa Universalis.
Generalnie to od jakiegoś czasu już nie koduje w domu dlatego też nosze się z zamiarem pozbycia się mojego Macbooka Pro i kupienia czegos w stylu tego Surface’a choć tutaj niczego jeszcze nie rozstrzygam, być może nie będzie to produkt Microsoftu a jakiś inny (zależy mi na windowsie 8, jakoś tak mi się spodobał :wink: ).
Rozumiem twoje obawy Tomash że developerka na tym sprzęcie może nie być możliwa ale raczej nie chciałbym od tego uzależniać jego oceny, niektórzy kodują w pracy a w domu od tego uciekają :wink: BTW, dzięki za opinie.

Jeśli koderka nie sprawia Ci frajdy to masz problem o wiele poważniejszy niż “jaki tablet wybrać” :frowning:

Jakoś sobie z tym radze Tomash, dzięki za troske :wink:
Po raz kolejny piszesz “tablet”. Przypominam, że z założenia urządzenie to ma raczej konkurować z MacBookiem Air aniżeli z Ipadem, to chyba mówi samo za siebie.

[quote=evenflow]Jakoś sobie z tym radze Tomash, dzięki za troske :wink:
Po raz kolejny piszesz “tablet”. Przypominam, że z założenia urządzenie to ma raczej konkurować z MacBookiem Air aniżeli z Ipadem, to chyba mówi samo za siebie.[/quote]
Sam sobie odpowiadasz. Potrzebujesz urządzenia o funkcjonalności laptopa, nie tabletu.
Wpisz w gugla ‘tablet-pc’ i poszukaj alternatywy,podejrzewam, że znajdziesz coś lepszego w relacji możliwości/cena niż ten wynalazek MS.
Śmiem wątpić, żeby ten wynalazek MS odniósł sukces. Za wyjątkiem xbox’a hardwarowe gadżety MS gryzły ziemię, inżynierowie i designerzy MS nie mają za grosz wyczucia w projektowaniu takich rzeczy.
Rynek jest podzielony ze względu na funkcjonalność urządzeń mobilnych: notebooki, tablety(dawniej netbooki zajmowały te miejsce), smartfony - wygoda,funkcjonalność, cena,możliwości <- to definiuje Twój wybór.
Surface pro to mutant, za slaby na notebooka, za duża (niepotrzebna) funkcjonalność jak na tablet. Współczynnik gadżetowości bliski zeru.
Cena zabija jakąkolwiek przewagę z tytułu posiadania “pełnego” systemu operacyjnego.
Niewiele drożej(?) wyjdzie mi iPad + notebook z Biedronki -> iPad(2,2k) + notebook(1,5k) = Surface pro + klawiatura.
Przy czym prawdopodobnie notebook będzie mieć więcej ramu, a iPad ma Retinę - coś, co na dzień dobry “skasuje” wyświetlacz Surface pro (prawdopodobnie, Retinę widziałem, surface pro nie widziałem)
IMO kolejny chybiony gadżet MS, wcześniej chyba próbowali i na rynku telefonów i mieli coś, co miało konkurować z iPodami - ślad po tym nie został. Nawet nie pamiętam,jak się te wynalazki nazywały, A…costam? Z…cośtam?

Ale… i tak widać, że się napaliłeś i szukasz jedynie potwierdzenia swojego wyboru, to moja rada = kupuj.
Zdaj potem relację :slight_smile:

O ile się da zainstalować na tym Linuksa, to moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie ;).

Podejrzewam jednak że będzie to dość ciężkie :P.

[quote=hubertlepicki]O ile się da zainstalować na tym Linuksa, to moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie ;).

Podejrzewam jednak że będzie to dość ciężkie :P.[/quote]
Na razie jest to niemożliwe, dzięki kombinacji UEFI Secure Boot i polityki Microsoftu:
http://mjg59.dreamwidth.org/21189.html

Tablet Surface: 3-4k PLN.
Świadomość że nie da się z nim zrobić nic ponad to, co zechciał producent: bezcenna.

[quote=evenflow]Witam,

Jako że nosze się z zamiarem nabycia tego sprzętu w przyszłym roku ciekawi mnie co społeczność tego forum o nim sądzi. Prosze się nie wypowiadać o Surface RT tylko o wersji Pro. Sprzęt nie jest jeszcze w sprzedaży ale specyfikacja i cena są już znane a na youtube można znależć kilka prezentacji.[/quote]
Społeczność tego forum z troską i wnikliwym zainteresowaniem śledzi wszystkie najnowsze rozwiązaniania i kierunki rozwoju microsoftu z nadzieją i nie bez ukrywanej obawy, iż jakość, wykonanie, ergonomia oraz wysoka niezawodność oraz osiągi ich produktów pozostaną na niezmienionym, wysokim i trudnym do osiągnięcia przez innych producentów poziomie.

A tak juz trochę poważniej, miejsce pracy dla developera w/g … - bezcenne…

Zapomniałem zapytać, nie denerwuje Was klawiatura bez prawdziwego, fizycznego feedbacku, najlepiej skokowego? Bo ja próbowałem chyba już wszystkich rodzajów klawiatur i nic nie ma startu do klasycznych “cykających” klawiatur na mikroprzełącznikach. A tutaj ludzie chcą kod i teksty pisać na tym płaskim czymś.

Denerwuje. To praktycznie uniemożliwia pisanie bezwzrokowe.

Nie ruszyłbym do pracy żadnego sprzętu, który nie daje mi POSIX od ręki. Dla mnie Windows to system do gier i zabawy w małego administratora okienek, antywirusów, firewalli i czyszczenia systemu.

W tej samej cenie możesz kupić Air. Nie ma takiego hype factor ale jest to bardzo dobry komputer do pracy. Ma normalną, wygodną klawiaturę i OS X. Ruby chodzi jak złoto, homebrew + rvm dają komfortowe środowisko do pracy.

Jeśli jednak zdecydujesz się ulec hype to fajnie by było jakbyś zaprowadził bloga opisującego Twoją codzienną pracę z Ruby na takiej platformie. Opisz jak teraz wygląda Twoja praca, z jakiego rodzaju problemami się borykasz i jak sobie z nimi radzisz na nowym sprzęcie.

Nie wiem czy hype to dobre słowo… Malutki hype może, w jakichś odizolowanych środowiskach programistów .NET pewnie jest… Ale ogół społeczeństwa nie oszalał, jak było z ipadem na przykład.

Ale przecież autor napisał, że nie jest dla niego priorytetem programowanie na tym urządzeniu.

Ogólnie ten temat jest tutaj trochę bez sensu, ale to już inna sprawa :wink:

Niektórzy moi znajomi bardzo wcześnie zainstalowali sobie windows 8 (przed premierą chyba). Generalnie na system nie narzekają (wręcz namawiają do niego) ALE co chwilę słyszę o jakiś problemach i niedoróbkach. Jednemu znajomemu system całkowicie padł po jednej z pierwszych aktualizacji. Czy zmiany poszły w gorszym kierunku? raczej w innym :slight_smile: - do całości trzeba się po prostu przyzwyczaić. Z tego co słyszałem to ósemka bardzo dobrze nadaje się dla ludzi, którzy robią w .NET’cie (Visual itp chodzą znakomicie). Sam nie testowałem jeszcze, bo system wydaje się trochę “niedorobiony”, a licencje studenckie z msdnaa są teraz PODOBNO na czas określony z ograniczeniami dla przeznaczenia.

Co do samego Surface to sam zastanawiałem się nad zakupem w celach rozrywkowych (dużo czasu spędzam na dojazdach na uczelnie), bo wydaje mi się, że tutaj raczej dobrze by się spisywał (filmy, książki, poczta itp). Raczej nie chciałbym tego używać do pracy.

Przewinął się wątek klawiatury… ja na przykład bardzo długo korzystałem z klawiatury z wysokim skokiem. Na studiach przerzuciłem się na laptopa z dość niskim skokiem i teraz nie potrafiłbym pisać czegoś dłuższego na tej zwykłej ;).