Mini-konkurs

ogłoszenie na Goldenline (trzeba się zarejestrować żeby zobaczyć):

Pytanie konkursowe: czy ogłoszenie dotyczy stanowiska pracy jako:
a) programista Java
b) programista Javascript
?

:wink:

Nie czaję, nie ma tam ani słowa o Javie i…?

Poczytaj “zakres odpowiedzialności”.
I poczytaj na samej górze czym się zajmuje ten dział.

jeśli widgety to js.
ja za to znalazłem dziś lepszy kwiatek:
(z portfolio pewnej agencji interaktywnej)
“HTML - podstawowy język programowania stron internetowych, umożliwiający tworzenie prostych witryn. Jego zaletami są niska cena oraz korzystny wpływ na późniejsze pozycjonowanie strony.
(…)
Java Script - język programowania używany często w połączeniu z HTML i PHP, w celu dodania efektów graficznych i nawigacyjnych. Stosowany raczej jako dodatek do innych technologii lub zastępczo zamiast “flasha”.
(…)
Wymienione powyżej technologie są podstawowymi elementami z których korzystamy co nie znaczy że tylko do takich się ograniczamy. Wszystko zależy od wymagań klienta. Im bardziej rozbudowany portal tym więcej technologii wchodzi w grę takich jak: bazy danych MySQL, PostgreSQL, języki : Ajax, Asp, CGI lub tez odpowiadające za zabezpieczenia protokoły: SSL, SSH.”

Samsung korzysta z Javascriptu, bo “javascript działa wszędzie tak samo” - cytat jednego z kolegów pracujących tam, z którym niedawno rozmawiałem. Zresztą jak masz kilka urządzeń, każda z przeglądarką, to całkiem rozsądne wydaje się, żeby część aplikacji napisać, tak by działały przez przeglądarkę, a nie wdawać się w szczegóły poszczególnych systemów i rzeźbić je w C.

Zdecydowanie najlepszy fragment :smiley:

O, strona korzystająca z SSH do komunikacji z klientem – DO WANT!

@Alek: no widzisz, a ja jak widzę “Java Script” (pisownia rozdzielna) oraz informację o pisaniu na platformy mobilne, to podejrzewałbym że po prostu chodzi o javę. Generalnie jeśli widzę w ogłoszeniu “Java Script”, mam ochotę pójść na interview dla samych lulzów.

HTTP via ssh to byłoby fajne. :wink:

prawie jak emacs przez sendmail :wink:

:stuck_out_tongue:

A oferta jest dla kodera XHTLM, to przecież jasne (ja to się lubię do detali przyczepić) :wink:

A ja korzystam z HTTP przez SSH (zagadka: po co?) :slight_smile:

ciężko będzie im znaleźć kandydata - mało się słyszy o takich osoba :wink:

hmm - intrygujące ;p
jedyne co mi przychodzi, to dla szpanu albo ominięcia firmowego proxy :wink:

To chyba z SSH przez HTTP.
A wtedy Czak dostaje minusa za błąd merytoryczny :stuck_out_tongue:

hmm - intrygujące ;p
jedyne co mi przychodzi, to dla szpanu albo ominięcia firmowego proxy ;)[/quote]
Dla szpanu jak najbardziej :slight_smile:
Ale przede wszystkim - dla aplikacji, które chcę mieć na serwerze, ale nie chcę udostępniać publicznie (robię “Allow from 127.0.0.1” i wchodzę przez tunel ssh - to się chyba liczy jako “HTTP przez SSH”? :))

[quote=tjeden]Nie czaję, nie ma tam ani słowa o Javie i…?

Samsung korzysta z Javascriptu, bo “javascript działa wszędzie tak samo” - cytat jednego z kolegów pracujących tam, z którym niedawno rozmawiałem. Zresztą jak masz kilka urządzeń, każda z przeglądarką, to całkiem rozsądne wydaje się, żeby część aplikacji napisać, tak by działały przez przeglądarkę, a nie wdawać się w szczegóły poszczególnych systemów i rzeźbić je w C.[/quote]
Racja!!

Kolega Guró pierwszy raz na łamach forum nikomu nic nie dowalił, sam spróbował coś zarzucić, rozwinąć jakiś temat I OD RAZU SIĘ ZBŁAŹNIŁ hehehe

Doceniam, że zarejestrowałeś się na forum tylko po to, żeby to napisać :wink: