Młodszy programista rails - umiejętności

Witajcie,

mam nadzieję, że nie obrazicie się za to pytanie, ale chciałem otrzymać informacje na ten temat z pierwszej ręki, od osób doświadczonych w temacie.

Mianowicie chce się przekwalifikować, do tej pory pracowałem jako analityk biznesowy w projektach IT, miałem kontakt z klientem a chciałbym zostać programistą, pisać kod. Uczę się sam. Zacząłem od Javy (JavaEE, Sprint, jsp itp) ale później jak zobaczyłem railsy to zacząłem się nimi bardziej interesować i tak już zostało. Zostałem przy railsach, uczę się ich, mam już jeden, hobbystyczny projekt na koncie, jestem w trakcie robienia drugiego.

Moje pytanie jest takie, kiedy zacząć szukać pracy jako młodszy programista rails, czego oczekujecie od osoby na takim stanowisku, jakich umiejętności, wiedzy?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :slight_smile:

Pozdrawiam
Łukasz

Zależy w sumie ile chciałbyś zarabiać. W wielu firmach jeżeli nie masz doświadczenia, ale potrafisz sobie radzić z zadanym problemem, nie pytając przy tym o każdą pierdółkę , przyjmą cię na płatny staż , aczkolwiek nie będą to pieniądze których miałbyś być usatysfakcjonowany. Jeżeli jednak nie jesteś i tak zadowolony z obecnych zarobków, to polecam coś takiego, bo praca w gronie profesjonalistów, zdecydowanie szybciej pozwoli ci zdobyć wiedzę i doświadczenie potrzebne do wymarzonej pracy.

Jeżeli od początku do końca sam postawiłeś jakiś projekt oparty na railsach , to śmiało wysyłaj CV ;]

Chęć do nauki, przede wszystkim no i jak to masz + podstawy to na jakis staz do wiekszej firmy na przyuczenie i do pracy

+1

Dzięki :slight_smile:

Z ciekawości jak np. Wy sprawdzacie czy ktoś kto chce z Wami/u Was pracować chce się uczyć? :slight_smile: Czy w ogóle da się to sprawdzić przed zatrudnieniem kogoś? :wink:

Warto zapytać co ostatnio robił, przeczytał, czego się nauczył itd.
Ale oczywiście nic nie przebije okresu próbnego.

My robimy staze (szkolenia) miesieczne, takie ja ten za miesiac niecaly, to pierwsze zadanie jeszcze przed rozpoczeciem jest jakis prosty skrypt, kawalek kodu w ruby do napisania, tak ze nawet jak ktos nie ma pojecia (dostaje linki do dokumentacji i jakies przyklady) da rade napisac nie meczac sie za bardzo. No ale nie wszytskim sie chce. Tak robimy pierwsze sprawdzenie, reszta wychodzi juz w trakcie.