mam nadzieję, że nie obrazicie się za to pytanie, ale chciałem otrzymać informacje na ten temat z pierwszej ręki, od osób doświadczonych w temacie.
Mianowicie chce się przekwalifikować, do tej pory pracowałem jako analityk biznesowy w projektach IT, miałem kontakt z klientem a chciałbym zostać programistą, pisać kod. Uczę się sam. Zacząłem od Javy (JavaEE, Sprint, jsp itp) ale później jak zobaczyłem railsy to zacząłem się nimi bardziej interesować i tak już zostało. Zostałem przy railsach, uczę się ich, mam już jeden, hobbystyczny projekt na koncie, jestem w trakcie robienia drugiego.
Moje pytanie jest takie, kiedy zacząć szukać pracy jako młodszy programista rails, czego oczekujecie od osoby na takim stanowisku, jakich umiejętności, wiedzy?
Zależy w sumie ile chciałbyś zarabiać. W wielu firmach jeżeli nie masz doświadczenia, ale potrafisz sobie radzić z zadanym problemem, nie pytając przy tym o każdą pierdółkę , przyjmą cię na płatny staż , aczkolwiek nie będą to pieniądze których miałbyś być usatysfakcjonowany. Jeżeli jednak nie jesteś i tak zadowolony z obecnych zarobków, to polecam coś takiego, bo praca w gronie profesjonalistów, zdecydowanie szybciej pozwoli ci zdobyć wiedzę i doświadczenie potrzebne do wymarzonej pracy.
Jeżeli od początku do końca sam postawiłeś jakiś projekt oparty na railsach , to śmiało wysyłaj CV ;]
My robimy staze (szkolenia) miesieczne, takie ja ten za miesiac niecaly, to pierwsze zadanie jeszcze przed rozpoczeciem jest jakis prosty skrypt, kawalek kodu w ruby do napisania, tak ze nawet jak ktos nie ma pojecia (dostaje linki do dokumentacji i jakies przyklady) da rade napisac nie meczac sie za bardzo. No ale nie wszytskim sie chce. Tak robimy pierwsze sprawdzenie, reszta wychodzi juz w trakcie.