Rozpocząłem pracę nad małą zabawką która pozwala na dostęp do aukcji allegro.pl z komórek / urządzeń przenośnych.
Zapraszam wszystkich do testowania i wyrażania swoich opinii / spostrzeżeń.
Póki co jest wersja alpha ale działa już całkiem chyba nawet Oczywiście serwis działa w oparciu o RoR.
przyznaje się. w sumie nigdy nie pisalem polityki prywatnosci. ale znalazlem dobry manual i na pewno ten dokument poprawie wszystko jeszcze alpha jak widac.
generalnie chodzi mi o to zebyscie wyrazili swoje zdanie na temat mobigro. czy takie przedsięwzięcie ma szanse popularnosci czy moze byc uzyteczne czy to tylko ja mam takie wyobrazenie na ten temat i tak dalej. bede wdzieczny za wszelkie opinie.
Po co to logowanie do przeglądania aukcji? Z chęcią bym zobaczył aplikację ale mam zwyczaj nie podawania swoich haseł do serwisów innym osobom Po za tym przydało by się przynajmniej szyfrowane połączenie(rozumiem że to na razie próbna wersja, ale hasła próbnego nie wpiszę). Myślę, że wiele użytkowników zatrzyma się właśnie na momencie podania hasła. Zbyt duże ryzyko w stosunku do korzyści( w sumie do momentu logowania nie wiadomo jak to działa i jaką funkcjonalność otrzyma użytkownik).
Pozostaje jeszcze kwestia ile ludzi używa neta przez komórkę? Według mnie w Polsce z tym jest słabo i robienie serwisu tylko w wersji mobilnej mija się z celem. To nie japonia gdzie, jeśli dobrze kojarzę, kilkadziesiąt % ze wszystkich połączeń internetowych pochodzi z urządzeń mobilnych.
Jeśli serwis jest na zasadzie hobbistycznej to pozostaje kwestia tych danych. To nie google, że można im zaufać ;).
@radarek: nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisales ale to nie jest odrebny serwis z aukcjami tylko taki gateway do allegro. dane ssane sa przez api allegro.
@radarek & @piachoo: niestety allegro do pobrania informacji o aukcjach wymaga hasha generowanego przy samym procesie logowania do tegoż api. widze ze to jest glowny powod dla ktorego na tym etapie ludzie sie zatrzymuja. jestem dokladnie tego samego zdania ze nie podaje hasel do serwisow ktorych nie znam i ktorym nie moge zaufac…
rada jest jedna. wydaje mi sie ze po prostu bede generowac hasha dla wlasnego konta i bedzie sie to dzialo transparentnie dla uzytkownika. dopiero jak bedzie chcial cos wiecej zrobic bedzie musial sie sam zalogowac (wystawienie komentarza, bidowanie aukcji itp). co myslicie o takim rozwiazaniu ?
Że nie odrębny serwis to wiem :). Co nie zmienia faktu, że tworzenie go dla kilku osób nie jest zbyt opłacalne ;). Jak rozumiem allegro nie ma jeszcze takiej aplikacji, które pozwala na korzystanie z aukcji przez komórkę? No to ew. jest taka szansa, że zrobisz coś fajnego, będzie w miarę popularne i allegro zgłosi się do Ciebie :P.
Nigdy nie korzystałem z allegro od strony programistycznej, więc nie wiem jak działa ich to API, ale z tego co piszesz to jest coś bardzo dziwnego. Do tej pory każdy serwis, z którego API miałem jakąkolwiek styczność, udostępniał API w ten sposób, że każdy kto miał konto generował sobie klucz (API key) i ten klucz służył m.in. do autoryzacji z API. Nie miało to nic wspólnego z kontami innych uzytkowników. Tak działa np Flickr API. I owszem, jest tam taka sytuacja, że możesz poprosić o autoryzację użytkownika by zalogował się w serwisie (po to by Twoja aplikacja miała dostęp do jego zdjęć, które oznaczył jako prywatne - dostępne tylko dla niego), ale jest to zrobione na zasadzie callbacka - przekierowanie na stronę flickr.com, zalogowanie i powrót (np z pewnym hashem) do aplikacji. Jednak jest to bardzo bezpieczne, bo Twoja aplikacja, pomimo tego, że ma dostęp w tym momencie do prywatnych zdjęć (użytkownik dał do tego prawo logując się) to nigdy nie będzie mieć dostęp do hasła. Jak już napisałem tyle, to dodam, że użytkownik w każdej chwili może wejść na podstronę flickr.com, na której będzie mieć wypisane wszystkie takie aktywne sesje, zezwalające zewnętrznym aplikacjom na dostęp do danych prywatnych i w każdej chwili może taką sesję usunąć (bo np boi się, że po wylogowaniu aplikacja dalej “grzebie” w jego danych). Jak podasz hasło to pozostaje Ci tylko jego zmiana, chyba że już ktoś to zrobił za Ciebie ;).
[quote=shabo]rada jest jedna. wydaje mi sie ze po prostu bede generowac hasha dla wlasnego konta i bedzie sie to dzialo transparentnie dla uzytkownika. dopiero jak bedzie chcial cos wiecej zrobic bedzie musial sie sam zalogowac (wystawienie komentarza, bidowanie aukcji itp). co myslicie o takim rozwiazaniu ?
httpsa też dodam :)[/quote]
Jeśli tylko tak się da to zrób tak. Wyciąganie loginu i hasła powinno być ostatecznością, a dla takich operacji jak komentowanie i bidowanie w swoim imieniu jest “oczywistą oczywistością” (prawie, bo jakby było to rozwiązane tak jak na flickr to owszem, potrzebne by było logowanie, ale poprzez serwis allegro, a nie zewnętrzną stronę).
Pomysł zacny Bawiłem się na SE K300i, a więc na telefonie dość archaicznym a ogląda się elegancko. Według mnie potrzebna jest wyszukiwarka. Zastanawiam się jakbym miał tego używać i chyba najbardziej przydałoby mi się to w sklepie żeby sprawdzić ceny w stosunku do tych na allegro, podobnie jak na http://m.skapiec.pl/. Uważam, że taka wyszukiwarka powinna być na pierwszej stronie na samej górze.
Ogólnie bardzo pozytywnie. Wydaje mi się że pomysł przyszłościowy(nawet google zainwestował w rynek mobile więc coś musi być na rzeczyhttp://www.openhandsetalliance.com/). Ciekawi mnie też czy mas jakiś pomysł na uzyskanie zysków ze stronki, czy jest to tylko projekt eksperymentalny lub po prostu darmowy?
P.S.
Przypomniało mi się jeszcze, że swego czasu była sprawa serwisu http://kokarda.pl/. Serwis obudowywał allegro dodając wiele ułatwiających pracę funkcji. Niestety władze Allegro doprowadziły do zamknięcia kokardy. Proponuje zapoznać się ze sprawą aby uniknąć rorczarowania.
nie slyszalem o kokarda.pl… wyszukiwarka. niestety tutaj rodzi się mały problem… za wyszukiwanie w WebApi trzeba placic pieniadze…
opłata: 10 zł / 1000 wywołań … wiec pojawia sie pytanie. czy zaplacilbys (lub grono innych uzytkownikow) za mozliwosc wyszukiwania aukcji przez komóre ?
zgadzam sie ze stwiedzeniem ze mobile to przyszlosc. ale po przeczytaniu listu od kokarda.pl pewnie niebawem zrobie pod ta domena krótki tekst “na sprzedaż”
takie jakies te moje próby w mobile i api sie tak zawsze kończą. cóż. pożyjemy zobaczymy. poki co da rade jakieś zdjęcie zobaczyc jak to wygląda na Waszych telefonach ?