Witam! Mam @id = Model.find(:all, conditions => { :zwierze => ‘pies’})
Jak w controllerze moge dostać się do id tego wiersza w którym występuje mój pies?
W widoku wiem, ale w kontrolerze własnie nie…
Pozdrawiam!
Witam! Mam @id = Model.find(:all, conditions => { :zwierze => ‘pies’})
Jak w controllerze moge dostać się do id tego wiersza w którym występuje mój pies?
W widoku wiem, ale w kontrolerze własnie nie…
Pozdrawiam!
zrobiłem to tak:
for i in @id
i.kolumna_tabeli
end
jak teraz wszystkie wyniki zrzucić do tablicy? (chce się do tych wyników dostać w widoku)
@tabliczka = @id.collect{|i| i.id}
(ZMIEŃ TE NAZWY, @id TO NIE JEST DOBRA NAZWA)
zrobiłem to na logikie tak ze najpierw zadeklarowałem pustą tablice a potem w pętli za kazdym razem dodaje do niej te elementy.
chociaż fajnie że ruby ma taką wbudowaną funkcje:)
dzięki tomash!
ale co jest nie tak z tą zmienną @id - potrzebuje ją tylko lokalnie. więcej jej nie używam, co za różnica jak ją nazwe @AlaMaKota, chodzi Ci o nawyk żeby przypadkiem nie nadpisać czegoś?
zlego jest to, ze @id = Model.find(:all, conditions => { :zwierze => ‘pies’}) wrzuca do @id obiekty klasy model czyli @models a nie ich id, po za tym dla tablic uzywaj liczby mnogiej i trzymaj sie konwencji bo wbrew pozorom jest bardzo wazna. W momencie w ktorym projekt Ci sie rozrosnie jesli nie trzymasz sie pewnej ustalonej konwencji nie ma szans zebys sie polapal o co chodzi ^^
EDIT: po za tym symbol id ma w ruby w cholere roboty wiec nie ma co mu robic nadgodzin jeszcze