Mongrel i pare pytan

Witam.
Zainstalowalem sobie poprzez gem Mongrela, wpisalem przykladowy kod ze strony projektu i dziala.
W zwiazku z tym mam pare pytan jako ze dopiero od paru dni interesuje sie tym zagadnieniem.

Wiec prosze wyjasnic co robi Mongrel w tym momencie - fragment przykladu ze strony projektu:
http://mongrel.rubyforge.org/web/mongrel/files/README.html

[quote]require ‘mongrel’

class SimpleHandler < Mongrel::HttpHandler
def process(request, response)
response.start(200) do |head,out|
head[“Content-Type”] = “text/plain”
out.write(“hello!\n”)
end
end
end

h = Mongrel::HttpServer.new(“0.0.0.0”, “3000”)
h.register("/test", SimpleHandler.new)
h.register("/files", Mongrel::DirHandler.new("."))
h.run.join
[/quote]
Z tego co zauwazylem, serwerek chodzi elegancko, w przegldarce po wpisaniu:

pokazuje sie to co ma sie pokazac.

Ale… nie rozumiem tego co wygrubilem wyzej., co sie dzieje, co ta biblioteka Mongrela
robi. Bo np. moge wpisac:

• choc pliku nie ma -
    to dalej serwer wyswietla napis ‘hello’. A ja oczekuje, zeby wyswietlil - nie ma takiego pliku: abc.rb.
    Czyli chce, zeby w ogole probowal wczytywac plik: abc.rb :]

W zwiazku z powyzszym, potrzebuje takze pomocy w nastepujacych kwestiach:

• jak poprzez odwolanie uruchamiac inne pliki *.rb? Klient wpisuje:

otwiera mu sie ta stronka. Zalozmy ze ja rozbudowalem i zamiast napisu ‘hello’ zwraca klientowi (po uprzedniej zamianie text/plain na text/html):

Nastepnie klient klika ten link, zeby zostal uruchomiony plik abc. rb.

Teraz jest tak, ze cokolwiek wpisze po /test/ , nawet nazwe pliku jak taki nawet nie istnieje - serwer ignoruje i obsluguje ten plik, ktorego listing widnieje u gory. Jest gluchy na inne pliki. Czy to znaczy ze trzeba uruchomic tyle instancji plikow *.rb, ile klient w przegladarce bedzie klikal? Kazdy na tym samym porcie?

I ostatnia sprawa - jak odczytac w rubym POST i GET i COOKIE - dane ktore przychodza do tego pliku co chodzi na Mongrelu?

Jakis przykladzik poprosze albo jak ktos bedzie mial chwile to prosze o napisanie paru slow tez na temat tego co pogrubilem. Co tam sie takiego dzieje bo nie ogarniam jak to wszystko chodzi.

Dziekuje bardzo.