Multi upload z jednego okna file input

Hej

Jakie rozwiazanie polecilibyscie do wysylania plikow, wybranych poprzez jedna kontrolke file input?
Czy jest cos na licencji opensource niekoniecznie oparte na flashu, chociaz ostatecznie moze byc?
A dobrze/szybko/latwo integrujace sie z Railsami?

Pozdrawiam

Nie rozumiem pytania. Czego Ci brakuje w file_input(_tag)?

@Tomash on chce mieć możliwość uploadu wielu plików przez jeden formularz - klika “wybierz plik” i sobie z shiftem zaznacza.

Hmm, w sumie nigdy nie potrzebowałem uploadu bardo dużej ilości plików - zawsze rozwiązywałem to w ten sposób, że za pomocą javascriptu dodawałem kolejne formy.

Chodzi mi dokladnie o to co napisal sebcioz - chcialbym dac w aplikacji mozliwosc dodawania ~30 plikow za jednym razem. Chyba pozostaja tylko rozwiazania flashowe, np. SWFUpload … Zastanawiam sie tylko czy Adobe w przyszlosci cos nie namiesza i bedzie trzeba poprawiac …

takiej możliwości nie da Ci nie tylko rails, ale i html wogóle. Polecam plugin do jquery - uploadify

Jedna kontrolka to nie da rady ale zawsze możesz sobie zrobić takie coś w javascripcie i nie powinno być to jakoś nadmiernie skomplikwane. Masz 1 kontrolkę widoczną, jak wybierzesz plik to ją chowasz, dodajesz nową kontrolkę w jej miejsce a nad nią listę już wybranych plików. Efekt powinien być zbliżony do tego z GMaila, z pominięciem postępu wysyłania.

To tez jest pewien sposob ale to rozwiazanie odpada ze wzgledu na ilosc wczytywanych plikow. Ludziom nie chce sie 50 razy klikac i dodawac nastepny plik… Testuje ten swfupload, dziala calkiem przyjemnie wiec moze przy tym pozostane.

Ja zrobiłem to poprzez SWFupload, jest trochę z tym zamieszania. Musisz nadpisać CGISession, wrzucić kod z SWFupload, na akcji create pozbyc sie tokena (wiec najlepiej przesylac pliki z jakims parametrem “do akceptacji”. U mnie dziala to w polaczeniu z FelxImage (robie galerie)

A czy wiesz moze czy mozna przechowywac kolejke plikow do wyslania?
Chcialbym na poczatku pobrac tylko kilka informacji z pliku i porownac z baza danych, a nastepnie jeszcze raz wyslac ta liste (lub mniejsza).

Kolejka plików do wysłania jest w swfupload, jak wyłączysz auto wysyłanie, ale jest ona na pewno po stronie klienta, a nie serwera. No ale można pewnie ją do jakiejś tablicy wysłać i ajaxem pchnąc, czemu nie. No ale musisz to zapewne napisać, nie ma chyba niczego gotowego w swfupload.

Ok sprawdzilem pare rzeczy, tzn dokladniej przeczytalem dokumentacje do SWFupload, okazuje sie, ze w wersji: 2.2.0.1 (Stable) usuneli funkcje requeueUpload(), natomiast zostala pojawia sie ona znowu w wersji 2.5.0 Alfa …
Probowalem wyciagnac uploadowane pliki z swfupload ale bezskutecznie/dostaje tylko handlery…/, jesli ktos juz cos takiego robil to chetnie zobacze.

tylko co chcesz zrobic? Jaki informacje z tych plikow potrzebujesz, bo jak coś więcej niż typ, rozmiar, czy nazwa to i tak bedziesz je musial przesłać zapewne i dopiero zrobić zwykła walidację. No przynajmniej tak mi się wydaje.