Jakie rozwiazanie polecilibyscie do wysylania plikow, wybranych poprzez jedna kontrolke file input?
Czy jest cos na licencji opensource niekoniecznie oparte na flashu, chociaz ostatecznie moze byc?
A dobrze/szybko/latwo integrujace sie z Railsami?
@Tomash on chce mieć możliwość uploadu wielu plików przez jeden formularz - klika “wybierz plik” i sobie z shiftem zaznacza.
Hmm, w sumie nigdy nie potrzebowałem uploadu bardo dużej ilości plików - zawsze rozwiązywałem to w ten sposób, że za pomocą javascriptu dodawałem kolejne formy.
Chodzi mi dokladnie o to co napisal sebcioz - chcialbym dac w aplikacji mozliwosc dodawania ~30 plikow za jednym razem. Chyba pozostaja tylko rozwiazania flashowe, np. SWFUpload … Zastanawiam sie tylko czy Adobe w przyszlosci cos nie namiesza i bedzie trzeba poprawiac …
Jedna kontrolka to nie da rady ale zawsze możesz sobie zrobić takie coś w javascripcie i nie powinno być to jakoś nadmiernie skomplikwane. Masz 1 kontrolkę widoczną, jak wybierzesz plik to ją chowasz, dodajesz nową kontrolkę w jej miejsce a nad nią listę już wybranych plików. Efekt powinien być zbliżony do tego z GMaila, z pominięciem postępu wysyłania.
To tez jest pewien sposob ale to rozwiazanie odpada ze wzgledu na ilosc wczytywanych plikow. Ludziom nie chce sie 50 razy klikac i dodawac nastepny plik… Testuje ten swfupload, dziala calkiem przyjemnie wiec moze przy tym pozostane.
Ja zrobiłem to poprzez SWFupload, jest trochę z tym zamieszania. Musisz nadpisać CGISession, wrzucić kod z SWFupload, na akcji create pozbyc sie tokena (wiec najlepiej przesylac pliki z jakims parametrem “do akceptacji”. U mnie dziala to w polaczeniu z FelxImage (robie galerie)
A czy wiesz moze czy mozna przechowywac kolejke plikow do wyslania?
Chcialbym na poczatku pobrac tylko kilka informacji z pliku i porownac z baza danych, a nastepnie jeszcze raz wyslac ta liste (lub mniejsza).
Kolejka plików do wysłania jest w swfupload, jak wyłączysz auto wysyłanie, ale jest ona na pewno po stronie klienta, a nie serwera. No ale można pewnie ją do jakiejś tablicy wysłać i ajaxem pchnąc, czemu nie. No ale musisz to zapewne napisać, nie ma chyba niczego gotowego w swfupload.
Ok sprawdzilem pare rzeczy, tzn dokladniej przeczytalem dokumentacje do SWFupload, okazuje sie, ze w wersji: 2.2.0.1 (Stable) usuneli funkcje requeueUpload(), natomiast zostala pojawia sie ona znowu w wersji 2.5.0 Alfa …
Probowalem wyciagnac uploadowane pliki z swfupload ale bezskutecznie/dostaje tylko handlery…/, jesli ktos juz cos takiego robil to chetnie zobacze.
tylko co chcesz zrobic? Jaki informacje z tych plikow potrzebujesz, bo jak coś więcej niż typ, rozmiar, czy nazwa to i tak bedziesz je musial przesłać zapewne i dopiero zrobić zwykła walidację. No przynajmniej tak mi się wydaje.