Witam kolegów i koleżanki,
Zacznę od tego, że to mój pierwszy post tutaj i piszę ponieważ zdecydowałem się dać szansę RoR. Przeczytałem mnóstwo porównań opinii począwszy od Django, poprzez jsnode oraz języki python vs ruby vs javascript itd.
Piszę dlatego, że ponieważ jestem fascynatem SCRUM i agile dotychczas głównie do zarządzania, to RoR pomimo napierających trendów wzrostowych javascript chciałbym na stałe wykorzystać do naszych celów. Na razie mam tylko wiedzę ogólną i szybko nadrobię braki.
Ostatnie lata zajmowałem się zarządzaniem i projektami, wiele lat temu po studiach byłem programistą Pascal, C. C++, Lingo, potem przez wiele lat tylko kierowałem grupami, tworzyłem projekty, algorytmy. Obecnie chcę wrócić do projektowania prototypów (kodowania), a może końcowych wersji. Potem jeśli uznam, że to ma sens bedę potrzebował doświadczonych koderów. Może niektórych z was.
Chcemy odkopać stare produkty na płytach CD i je zmodernizować.
Główny nacisk kładziony będzie na edukację, czyli przygotowanie zaawansowanych kursów językowych z technologiami Text To Speech i Voice Recognition.
Mamy zrobione ponad 30 gotowych dość zaawansowanych produktów do nauki języków oraz dla dzieci na desktopy i chcemy “przełożyć” oprogramowanie na sieciowe (oraz potem na urządzenia mobilne) do nauki języków obcych przeznaczone dla szkół jak i indywidualnych użytkowników. Naturalnie i dość łatwo byłoby z javascript, ale ja chciałbym to robić efektywniej wykorzystując techniki Agile, wielu znajomych z branży jako alternatywę do javascript podało RoR. Priorytetem jest jednak oprogramowanie aplikacji webowych, mobilne to opcja.
Moje pytanie i tak będzie zbyt ogólne, ale liczę na czyjeś doświadczenie i czy RoR do animowanych multimediów, czy kursów językowych to właściwa droga?
A konkretnie pytanie kieruję do zaawansowanych koderów, czy tworzenie systemów manipulujących na plikach dźwiekowych, graficznych animacjach oraz interaktywnych animowanych quizów, systemów elernigowych z efektami wizualnymi sprawdzi się na RoR?
Jeśli to jeszcze zbyt ogólne, to może konkretne zadania, takie dla dzieci, będzie łatwiej zrozumieć
Wyobraźmy sobie:
- czytaną bajkę przez myszkę na ekranie synchronizowaną z tekstem tak, aby podświetlały się słowa podczas czytania
- zsynchronizowany ruch ustami podczas czytania
- można zwolnić lub przyspieszyć czytanie
widać ruch ustami.
Potem tryb zabawy i quizów:
- można klikać na słowa i zostaną odczytanie przez TTS (gadający lew(
- można zaznaczyć fragment i lew przeczyta
Tryb quizu
- ukryte słowa podczas czytania
- dyktando, użytkownik musi wpisać słowo
- punkty za poprawne
- pochwały/nagrody obrazkowe z animacjami
itp.
- Zapamiętywanie punktów / osiągnięć i powrót do źle wykonanych quizów
i zaawansowany system przypomnień - Przypominacze na facebooka, maila o nieskończonych zadaniach
- Wiele różnych udogodnień dla użytkowników
HTML5/Javascript wydaje się być odpowiedni, ale czy RoR do takich zastosowań jak opisałem mógłby być przydatniejszy?
Pozdrawiam