Muza przy pracy i po pracy

Kwestia dobrania odpowiedniego pola do badań :wink:

W większości pewnie zwykła ludzka potrzeba nadawania etykietek, chociaż czymś się też trzeba wyróżniać przy tej ilości nowej muzyki.

Do normalnej pracy, gdy trzeba się skupić:

downtempo/ambient/psychill: coś typu https://soundcloud.com/lorn-5/ lub Aes Dana - Season 5 albo Entheogenic - Gaia Sophia
industrial: Krepulec - Parabellum
darkwave: Theodor Bastard - Selva czy Black Tape For A Blue Girl - Apotheosis lub moje ulubione Ordo Rosarius Equilibrio - Three Is An Orgy, Four Is Forever
po klasyczny electric pop: Fever Ray

Do debugowania:
od strony elektroniki -
goa/psychodelic trance: np. Infected Mushroom - Heavyweight, Infected Mushroom - None Of This Is Real
a od gitarek głównie -
symphonic metal: Xandria - Valentine, Therion - The Dreams Of Swedenborg
klasyczny heavymetal/power metal: Turbo - Strażnik Światła, Crystal Viper - Fight Evil With Evil, Hibria - The Skull Collectors, Avantasia - Scarecrow, Black Label Society - Bleed For Me, 220 Volt - Power Games albo i Nightwish - Imaginaerum

A po pracy właściwie wszystko poza hiphopem (bo (część) rapu już tak, zwłaszcza francuski), discopolo i podobnymi. Np.
rock progresywny: Riverside - The Same River
rózne rodzaje metalu, ale bez growlu: Rammstein - Feuer Frei, Rammstein - Mein Herz Brennt, Guano Apes - Kumba yo, Aria - The Calm
neofolk: Pentangle - The Trees They Do Grow High, Żywiołak - Oй A Ha Янa Kyпaлa
ee… alternatywny rock? TT34 - Пиздец
crossover: Kontrust - , Sock’n’Doll
hipsterski ‘indie’ pop: Lana Del Rey - Summertime Sadness, Gotye - Bronte, Crystal Fighters - Follow
rap/rave: Die Antwoord - I Fink U Freeky
muzyka filmowa: Abel Korzeniowski - Song For A Little Sparrow, Pulp Fiction - Soundtrack
północny rock(?): Sigur Ros - Glosoli, krakowscy gitarzyści ;): Robert Pieculewicz
alternatywa, cokolwiek to znaczy: Saint Saviour - Red Sun
rap (specyficzny): Jarek Śmietana - Story Of Polish Jazz, Wszyscy Muzycy To Wojownicy - Waglewski, Maleńczuk, Abradab
blues: Tadeusz Nalepa & Dżem - Ten O Tobie Film
skrzypce: Michał Jelonek - Akka - były członek zespołu Ankh - Pieśń O Wędrówce

To tak na szybko co mi przychodzi do głowy, jeśli gdzies pomyliłem gatunki to poprawcie i tyle, nie pamiętam każdego, muzykę dzielę na podoba mi się/nie podoba mi się, a nie na gatunki, zresztą czasami to trudno określić.

Acha, i może jak podajecie linki, które moga wygasnąć (jak na youtube), to dawajcie też nazwy, żeby potem było wiadomo co tam było.

@Tomash z fejsbuka:

Tomasz Stachewicz słuchał albumu TEN$ION wykonawcy Die Antwoord w: „Deezer”.

metal as fuck :wink:
(dobra, pod spodem ZZ Top, rispekt)

1 Like

To Last Christmas to nie metal?

Wat kyk Jy? :satisfied:

Oj Tomasz, Tomasz. :wink: U mnie przy pracy właśnie głównie hip hop, czasem jeszcze jakieś mathcore/screamo na deser. I Beyonce.

@addendum: całkiem ciekawy zestaw (ten do pracy/debugowania). Darkwave, industrial i neofolk słucham całkiem sporo (np. Dargaard, Von Thronstahl, Karjalan Sissit).
Z psychodelii to bardziej rzeczy w stylu Electric Wizard - Saturn’s Children albo bardziej stonerowe jak Sons Of Otis czy Ufomammut. Heavy/power metal mi nie przeszkadza, chociaż od dawna tego nie słucham.
Hiphop (i discopolo) niestety mnie drażni :smile:

U mnie w biurze kolega z biurka obok katuje coś w ten deseń http://www.youtube.com/watch?v=feoPkSQzM20 póki nie gra za głośno, jest ok.

U mnie głównie trance i dramenbejsy. Czasem jakiś Iggy Pop, Nirvana czy AC/DC :wink:

Death Metal albo muzyka klasyczna. :smile:

Szczęściarze… u mnie w pracy disco puszczają… non stop… od 3 miesięcy… 8h dziennie… z głośników…

Toż to mobbing :wink:
No chyba, że pracujesz w dyskotece :grin:

Nie, w jednym z większych banków… :slight_smile:

Pogadaj z szefem/scrum masterem.

downtempo, trip hop, instrumental rap, funk, a ostatnio electro swing. Spotify ma też spoko opcję radia na podstawie danego utworu

instrumental rap? czy rap to nie “słowa”? instrumentalne słowa? dafuq?

Instrumental Rap = Beatbox? :smiley:

Generalnie Rap wywodzi się z bluesa więc może blues? :smiley:

1 Like

Generalnie przyjęło się, że hip-hop to gatunek muzyczny ale tak naprawdę to cała subkultura, której jednym z elementów jest rap (który jest gatunkiem muzycznym). Pisząc instrumental rap mam na myśli instrumentale, pod które później mc dogrywa swoje słowa.

Ach, czyli beaty. :wink:

Nie do końca. Beat to nie to samo co instrumental rap ale myślę, że nie ma sensu na ten temat dyskutować :wink: