Szukałem w internecie informacji o tym kiedy będzie Ruby 2 , ale nic nie znalazłem, ani na kiedy, ani co jest planowane. Jakieś linki ?
Tego nie wie nawet Matz
Nic nie wiadomo ? Szkoda. W porównaniu z rozwojem Pythona mam wrażenie, że rozwojem Rubego rządzi przypadek.
a po co ci ruby 2?
Choćby po porządnie działający UTF (upercase, capitalize, długość stringów w znakach a nie w bajtach, itp itd)
I parametry nazwane dla metod i funkcji działające tak naprawdę.
UTF jest już poprawiony w 1.9, myślę że na gwiazdkę będzie już oficjalne stabilne wydanie 1.9 (przypomnę że 1.9 jest normalną wersją, nie jest to wersja rozwojowa). Co do parametrów nazwanych to w 1.9 ich nie ma. Jednak nie ma co ubolewać tak nad tym gdyż większość języków nie ma ich, a nawet jeśli tak bardzo je chcesz to możesz symulować hashem z symbolami jako klucze.
Widzieliście ten filmik ?
@radarek
Jak wyjśnisz to co Matz mówi o tym, żeby w zastosowaniach produkcyjnych używać 1.8 ?
[quote=johny]Widzieliście ten filmik ?
Oczywiście. Jakieś pół roku temu ;-).
[quote=johny]@radarek
Jak wyjśnisz to co Matz mówi o tym, żeby w zastosowaniach produkcyjnych używać 1.8 ?[/quote]
W bardzo prosty sposób. Cała gałąź 1.9.x ma być normalną, kolejną wersję Rubiego. Jednak obecna wersja 1.9.0.4 nie jest jeszcze stabilna. Dopiero 1.9.1 ma być. Stąd póki co słuszne zalecenie by używać 1.8.
hmmm - qmam… Teraz rozumiem. Swoją drogą filmik odpowiedział mi na pytanie co do parametrów nazwanych i co do planów “Ruby 2” :] Pozdrawiam