są takie chwile, kiedy trafiamy na gema/plugina tak nieodparcie zajebistego, że nie sposób oprzeć się pragnieniu podzielenia nowiną z całym światem. Chciałbym, żeby w tym temacie pojawiały się właśnie takie narzędzia, powodujące totalny opad szczęki przy czytaniu dokumentacji i potem przy użyciu i zmieniające jakość pracy z Rubym czy Railsami
OrderedHash - czyli “pehapowa hybryda array-hash”, klasa dziedzicząca z Array, w której można indeksować elementy jak w Hashu, a jednocześnie trzymać arbitralny porządek (czyli sortować): http://www.culann.com/2008/01/rails-goodies-activesupportorderedhash
Ta rewelacja była kiedyś jako osobna biblioteka, potem jako fragment Ruby Facets (polecam!), trafiła do Ruby 1.9 i została włączona do RoR 2.0. To ostatnie w formie tak niedojrzałej i nieudokumentowanej (zero RDoca!), że aż się nie pochwalili - a jest to kawał fajnej funkcjonalności, zwłaszcza po dopisaniu odrobiny własnego kodu (mergowanie!).
Używam od niedawna, ale komentarz można dać taki sam jak ten Tomasha odnośnie searchlogic (w końcu ten sam autor). Nie trzeba stosować żadnych generatorów no i podoba mi się perishable_token
Używam od niedawna, ale komentarz można dać taki sam jak ten Tomasha odnośnie searchlogic (w końcu ten sam autor). Nie trzeba stosować żadnych generatorów no i podoba mi się perishable_token :)[/quote]
Rewelacja, najwyższy czas powiedzieć “do widzenia” Restful Authentication z jego generatorami i ogólną trudnością w utrzymaniu. Aż przedstawię na szkoleniu jako kanon rozwiązań do autentykacji (wspomnę o restful_authentication oczywiście )
@Pak - Squirrel rewelacja, to już trzy pluginy do sprawdzenia i porównania. Są chętni do testów wydajnościowych i usability?
@Tusla - Mocno “fazowy” plugin, ale może nie doceniam jego praktyczności bo nie korzystałem nigdy z acts_as_versioned.
Authlogic faktycznie wymiata, kolo, który to pisze - normalnie gwiazda Fajnie, że jest gemik, to można swobodnie użyć i w merbie, jak ktoś widzał przykład użycia w opensource, to niech da namiar (rails i merb).
[quote=l0pez]Authlogic to rozumiem ze do autentykacji. A co do autoryzacji?
Pozdrawiam[/quote]
Tutaj resful widać, że jest bardziej rozbudowany, ale do prostych aplikacji, nie musisz od razu używać Roles, może ci wystarczyć dodanie do modelu boolean z aktywacją admina i to wystarczy, ale pewnie i tak zaraz ktoś rozbuduje authlogic jak to było z restful.
Do autoryzacji to używamy in-house’owego rozwiązania, które niedawno trafiło na github i dziś właśnie rozszerzyłem o to, co chciałem: http://github.com/aenima/base-auth/tree/master
Dwa ekrany kodu, a jaka moc. Cały artykuł o tym będzie na firmowym techblogu jutro w samo południe (leży w mefiście i czeka na publication date ).
To co daje restful_auth w temacie autoryzacji to dość słaby dowcip. Base_auth może nie jest doskonały ani najłatwiejszy w użyciu, ale keeps things simple i jak na razie dał radę we wszystkich projektach, w których był zastosowany.
Powiem jednak szczerze, że do kategorii “awesome” się nie nadaje. Jeszcze nie
Te metody są implementowane w modelu User (tj. modelu, którego instancją jest current_user) przez programistę.
Prośba do modów o wydzielenie wątku typu “Pluginy do autoryzacji” (najlepiej od postu l0peza), bo te rozmowy zdecydowanie nie pasują do opowiadania o najbardziej awesome pluginach i gemach.
Są tylko wątek jakby przycichł, nie wiem czy jest sens coś wydzielać, poza tym, Tomash, to forum nie obsługuje “wydzielenia wątku od postu x”, musimy zrobić upgrade do lepszego softu, ale z drugiej strony sam ten ficzer wydzielenia nie wystarczy żeby nas zmobilizować do aktualizacji a userów narazić na ból związany z migracją (potencjalny ból )
[UPDATE] - Rozpoczęliśmy prace nad aktualizacją silnika forum do takiego, który obsłuży brakującą obecnie funkcjonalność punbb.
Kolejny gem ze stajni binarylogic, tym razem rozwinięcie resources_controller - http://resourcelogic.rubyforge.org/
Bardzo usprawnia pisanie “RESTowych” kontrolerów, bardzo przydaje się przy pisaniu paneli administracyjnych.
Zamiast inherited_resource lepiej zastosować resource_controller albo resourcelogic - w inherited resource są problemy jak kontrolery nie dziedziczą z application_controller (mogłem też coś źle robić, ale radzę to sprawdzić przed użyciem).